četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Zasavskih 5 – O koroni

V oktobrsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili zanimive Zasavke in Zasavce, ki bodo odstrli nekaj svojih razmišljanj o različnih temah.

Naši novi peterici smo za drugi teden zastavili vprašanje, ki je povezano s korono: »V teh dneh seveda ne moremo mimo novega zaostrovanja, ki ga prinašajo okužbe s koronavirusom. Kako se vi spopadate z možnostjo okužbe? Poznate koga, ki je že bil okužen? Kako vaša okolica sprejema različne omejitve? In, seveda, kako na vaše življenje vpliva dogajanje okrog korone v letošnjem letu?«

Mateja Baš, diplomirana ekonomistka, triatlonka (2x Ironman-ka), tekačica, drugouvrščena na Puncah v jami

Četrtek zjutraj, normalen ustaljen urnik, na poti v službo pa sem bila udeležena v prometni nesreči. Kolegica pokliče policijo in prvo vprašanje; gospa ali ste zdravi, imate vročino?

Ne bi bilo boljše vprašanje ali ste poškodovani? Na takšna vprašanja se v navadi burno odzovem, tokrat reagiram mirno. Ne želim soditi krivično, vendar se sprašujem, kaj je prednostno? Da o čakanju na slikanje “RTG” sploh ne govorim, nobenih pacientov in prav tako ne zdravnikov. Prazno, vendar trajajoče v nedogled. Ne poznam nikogar, ki bi bil okužen in tudi nikogar še nisem srečala, da bi imel pozitivno mnenje na protikoronske ukrepe, čeprav jih vsi dosledno upoštevamo. Kam nas bo ta svet zapeljal, se sprašujemo vsi in smo sklepnega mnenja, da se nam ne obeta dobro.


Marko Bokal, inženir logistike, poveljnik GZ Zagorje ob Savi ter poveljnik zasavske gasilske regije

Letošnje leto je res “posebno” leto. Ko smo že vsi potiho mislili in upali, da je glavnina za nami, nam v teh dneh številke sporočajo, da je virus še kako prisoten med nami. V prvi vrsti lahko sami veliko pripomoremo, da se ne okužimo. Glede na to, da prihajam iz gasilskih vrst, je preventiva v zvezi virusa še kako pomembna, saj smo mi tisti, ki skrbimo za varnost naših občank in občanov v nesrečah. Posledično smo danes odpovedali vse aktivnosti po gasilskih domovih, razen opravljanja operativnih nalog gasilstva, saj si enostavno ne moremo privoščiti okuženih gasilcev. Poznam kar nekaj ljudi, ki so ta “novi” virus dobili in ga tudi preboleli. Prostovoljna gasilska društva so bila v zgodovini ustanovljena zaradi pomoči drugim in pa tudi zaradi druženja, katerega sedaj z ukrepi omejujemo v celoti. Priznam, tudi meni ni všeč takšen režim, ampak, da obvarujemo okužbe med gasilci, je pa ukrep sorazmeren in razumljiv. Slej ko prej bo prišel čas tudi za druženje in veselje.


Primož Frajle, glasbenik, zgodovinar, oče čudovite hčerkice

Zaostrovanje, ki ga prinaša koronavirus, je težavno. Zmeraj je treba biti na preži, pozoren na razdalje, na maske, kaj boš prijel, da boš razkužil roke … itn. Verjamem, da je preventiva nujna in potrebna, saj ranljivejše skupine težje prenašajo ta virus kot pa nek povprečno zdrav človek. Svoje potem naredi še dnevna statistika, ki jo prikazujejo v medijih, zmeraj je število obolelih, okuženih, hospitaliziranih in tudi mrtvih, le redko ali pa nikoli število ozdravelih. Moj način življenja poteka po nekem ustaljenem ritmu na relaciji dom – služba, ob tem pa seveda upoštevam še priporočila, kar bi moralo zmanjšati verjetnost okužbe. Osebno ne poznam nobenega, ki bi bil okužen ali, ki bi prebolel novi virus. Seveda pa so se pri meni omejitve poznale pri prostočasnih dejavnostih. Na primer, v času epidemije je godba odpovedala svoje aktivnosti, isto pa se ponavlja sedaj. Če si vajen po dolgih letih delovanja vsak četrtek in petek posvetiti glasbi in dobri družbi, potem ob izpadu društvenih aktivnosti kar občutiš neko pomanjkanje, primanjkljaj.


Cveta Garantini, upokojenka, predsednica Društva za preprečevanje osteoporoze Zagorje

Kuga, lakota, vojna. Tega so se nekoč bali, danes pa se bojimo korone, ki nam je dodobra spremenila življenje, enim bolj, drugim manj, odvisno od tega, kako resno jemljemo to grožnjo za lastno zdravje in zdravje okolice.

Jaz sem v rizični skupini in zato opozorila jemljem resno in odgovorno. Ne zadržujem se v velikih skupinah, v zaprtih javnih prostorih nosim masko in si razkužujem roke. Izogibam se telesnim stikom in upoštevam higieno kašlja. Kolikor se da, skrbim za zdrav življenjski slog, ki vključuje zdravo. predvsem lokalno pridelano hrano, dovolj hidracije, redno zmerno telesno aktivnost, gibanje na svežemu zraku in pozitivno naravnanost. Ne poznam nikogar od mojih bližnjih in znancev, ki je zbolel, čeprav je delež obolelih v zasavski regiji visok in smo že na rdečemu seznamu.

Korona ima vpliv na življenje vsakega posameznika, tako tudi na moje. V letošnjemu letu so mi odpadla potovanja v daljne dežele in na hrvaško morje. Dokler ne bo učinkovitega cepiva, se življenje ne bo vrnilo v stare tirnice.


Tončka Odlazek, upokojenka, prostovoljka na različnih področjih, še posebej v skupini za samopomoč bolnikom z rakom Trbovlje

Sem že 38 let onkološka bolnica, na Onkološkem inštitutu sem imela šest operacij, zdravljenje s kemoterapijo, obsevanjem in hormonsko terapijo v različnih obdobjih, prav tako šest operacij v trboveljski bolnišnici.

Za moje zdravljenje sem upoštevala navodila mojih onkologov in nisem poskušala z nobeno alternativo, ker ne verjamem v njeno čudežno moč.

Zakaj sem to zapisala? Zato, da se dosledno držimo navodil Nijaza, torej zdravstvenih strokovnjakov in ne sprejemamo kakšnega leporečja in razklanosti.

Spoštujmo sebe in se zaščitimo in s tem damo vzgled drugim in jih obenem tudi zaščitimo. In še naš moto: ŽIVLJENJE JE LEPO, ČE GA ŽIVIŠ!


 

Isti avtor