četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zasavci stopili skupaj – darovali dva respiratorja

Splošna bolnišnica Trbovlje bo v ponedeljek bogatejša za dva respiratorja in 6.000 mask. Denar zanju so na pobudo Dewesofta in županje ter županov zasavskih občin zbrala zasavska podjetja. Pri dobavi Dewesoft izkorišča svoje povezave na Kitajskem.

Dobrodošle poslovne povezave

Takoj po izbruhu epidemije zaradi Coronavirusa se je podjetje Dewesoft odločilo izkoristiti poslovne povezave na Kitajskem in je naročilo respirator. Tehnične karakteristike so potrdili slovenski zdravstveni strokovnjaki in odgovorni v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Za nakup drugega respiratorja so se odločile Občine Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. Ob usklajevanju dejavnosti s Civilno zaščito in ob naraščanju števila okuženih in vse večji obremenitvi občin v skrbi za občane so se zasavski podjetniki odločili priskočiti na pomoč.

Podjetniki pomagali tudi občinam

»S to donacijo smo želeli podpreti lokalno bolnišnico, kot tudi občine v njenem poslanstvu vsakodnevne skrbi za občane, ki so brez njihove pomoči nemočni. Glede na velikodušen odziv podjetji in preseženo vrednost potrebnih donacijskih sredstev, je bilo dvema respiratorjema dodanih tudi 6.000 kos zaščitnih mask KN95. Občine so pripravile denar, a smo se podjetniki odločili, da njihovo pobudo pozdravimo, a denar zberemo izven proračunov. Občinski denar bo nepogrešljiv pri skrbi za ljudi. Tam se podjetniki težje znajdemo, kako biti v pomoč,« so zapisali ob predstavitvi akcije v Dewesoftu.

Pobudniki in donatorji

Pobudniki akcije so bili Dewesoft, županja in župana občin Trbovlje, Zagorje in Hrastnik, donatorji pa so: Dewesoft, Eti elektroelement, Steklarna Hrastnik, Rudis, AGM Nemec, Strips elektrotehnika, Lumenia, Xella porobeton SI, Spectra 9, TKI Hrastnik, Chipolo, Solton, Avtohiša Malgaj, Malgaj d.o.o., Tevel, Mobilis, Kovit projekt, Prototip CC, JE & GR, Delta T, Romss in TIM pohištvo. Denar so zbrali praktično v enem dnevu. Oba respiratorja in maske bodo vodstvu Splošne bolnišnice Trbovlje predali v ponedeljek.

V medicinski terminologiji je respirator naprava za ritmično prezračevanje pljuč bolniku, ki ne more dihati. Sopomenka za respirator je ventilator, natančnejše pojmovanje za napravo v stroki pa medicinski ventilator. V času razmaha novega koronavirusa je beseda respirator pogosto v rabi, predvsem v zvezi s povečano potrebo po teh napravah. Pri tokratnem nakupu gre pravzaprav za medicinski respirator/ventilator, ki po nekaterih ocenah v tem trenutku na trgu stane okrog 30.000 evrov.

Dobrodošle povezave

V Dewesoftu so povedali, da dnevno dobivajo zaskrbljene klice in ponujeno pomoč iz Azije. »Naši kolegi na Kitajskem vedo, kaj preživljamo. Na Kitajskem lahko poiščejo povezave s proizvajalci medicinske opreme in to s pridom izkoriščamo. Vse, kar dobimo kot nesebično brezplačno pomoč tako delimo naprej. Kar bomo morali kupiti, pa bomo zdravstvu, domovom in podobnim podarili, dokler bomo zmogli. Tistim podjetjem, ki bodo Sloveniji želeli pomagati, bomo material ponudili po isti ceni, kot smo ga kupili. Upam, da bomo lahko dovolj dolgo vztrajali pri tem. Naj omenim še ime heroja na drugi strani slovensko kitajske naveze. To je Jacky Wang, direktor našega kitajskega Dewesofta v Pekingu. Ko bo vse mimo, mu bomo predstavili, komu vse je s tem, kar sedaj počne, pomagal,« je povedal Andrej Orožen iz Dewesofta.

V Dewesoftu zavihali rokave

Tudi v Sloveniji so sodelavci Dewesofta močno zavihali rokave pri odpravljanju posledic epidemije. Kljub temu, da njihova osnovna proizvodnja dokaj normalno teče in so tudi drugi procesi v podjetju v pogonu, so močno vpeti v koronavirus. Še posebej pa je dejaven dr. Jure Knez, ki poskuša po svojih močeh prispevati pri oblikovanju slovenskih ukrepov, sodeluje pri delovanju Dewesofta, v Katapultu je gonilna sila in sponzor projekta Masko v vsak dom, skrbi za komunikacijo s CZ, ZD, bolnico, domom za starejše v Trbovljah in še kom.

Obrazne maske

Do danes je ekipa More Than Beauty, Dewesoft in Katapult donirala  za 100.000 pralnih obraznih pokrival materiala. Prve pakete so že oddali na pošto in jih lahko naročniki pričakujejo v prihodnjih dneh. Ljudem tako omogočajo brezplačno certificirano blago za izdelavo zaščitnih mast, ki ga pošiljajo na domove naročnikov. Zalogo so že dopolnili z novim materialom, tako da lahko vsi, ki paketov z brezplačnim materialom za izdelavo pralnih obraznih pokrival še niso naročili, svoj paket naročijo na tej spletni povezavi.

Savus                                          

Foto: arhiv More Than Beauty, Dewesoft in Katapult

Isti avtor