Zasavski poštarji raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli tokrat nove zanimive novice iz Zasavja, največ je dobrih. Zasavci smo zakon, pa je svoj uvodnik naslovil Marko Planinc.

Zasavci smo zakon

Tako je dejala slavnostna govornica na prireditvi Zasavc leta dr. Maša Jazbec. In ni se zmotila. Že lansko leto je bilo za Zasavce izjemno. To je pokazala tudi prireditev Zasavc leta. Za laskav naziv so v Akademiji Zasavc leta nominirali štiri izjemne posameznike: Nermina Bajramovića, Marjetko Bizjak, Darka Jorgića in Vlada Poredoša. Člani akademije so za Zasavca leta 2022 izbrali slednjega. Čestitke vsem štirim in vsakemu posebej. Vsi so se na odru hrastniškega delavskega doma izkazali kot duhoviti sogovorniki. Darka Jorgića zaradi tekmovanja najboljših evropskih igralcev v Švici na prireditvi ni bilo. Zato pa je s tenkočutnimi odgovori na odru navdušila njegova mama Smilja.

Podelili smo tudi nazive za leta 2019, 2020 in 2021. Prejeli so jih Tomaž Berginc, Jože Kotar in Primož Roglič. Poklon vsem trem. Na odru sta ob Rogličevi zadržanosti (priprave v Španiji) blestela prva dva. In pokazala, da tisti, ki nosijo naziv Zasavca leta, tega ne nosijo zastonj. Tudi Zasavka leta (edina doslej) iz leta 2018 dr. Maša Jazbec je navdušila s svojim navdiha polnim govorom. S ponosom smo jo lahko poslušali, ko je z navdušenjem govorila o ljudeh, ki živijo v naših krajih in so uspešni na različnih življenjskih področjih.

In kaj naj rečemo za letošnje leto, ki se je pričelo fantastično. Slikar Nikolaj Beer in filmski režiser Matevž Luzar sta prejela nagrado Prešernovega sklada, Primož Zelenšek je prejel priznanje mladi manager leta v Sloveniji, Iztok Kovač je prejel najvišje slovensko priznanje, nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo na področju sodobnega plesa. Pa še ni konec. Zgoraj omenjeni Darko Jorgić je zmagal na Evropa Top 16 v Švici, turnirju najboljših evropskih namiznoteniških igralcev. Oblikovalki nakita Marjeti Hribar pa so sporočili, da bo aprila dobila izjemno mednarodno priznanje Leonarda da Vincija v Nacionalnem muzeju znanosti in tehnologije v Milanu. Čestitke, čestitke, vsem!

Na koncu pa še povabilo na Punce v jami. Izjemoma se tokrat lahko še prijavite na prireditev do petka, 3. 3. 2023. V soboto pa se vidimo v rudniku.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus