Prvi četrtek v marcu bo v Zasavju precej miren. Še posebej v Hrastniku, kjer bodo pripravili predavanje o meditaciji. V Trbovljah si lahko ogledate zanimiv film Otroci alkoholikov in se pogovorite z avtorico Natalijo Goršek. V Zagorju pa bodo odprli likovno razstavo o pokrivalih. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 2. marec 2023


Vreme

Danes bo oblačno z rahlimi padavinami, ki bodo popoldne postopno ponehale. Po nižinah bo rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6 °C.

Jutri bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, najvišje dnevne od 5 do 9 °C.

V soboto bo sončno. Ponekod po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla. V nedeljo se bo po jasnem jutru čez dan postopno pooblačilo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Golovec, Piškovec, IBT, TIOT, od 10. do 13. ure iz TP Spodnje Svine (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Lesji potok (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

Knjižnica Antona Sovreta

Predavanje o meditaciji

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 17.00 uri pripravili predavanje o meditaciji in dihu z učiteljem joge Maticem Štormanom. Meditacija je prefinjena umetnost nedelovanja in opuščanja kakršnihkoli dejavnosti z namenom, da se sprostimo v svojo lastno naravo, ki je Ljubezen, Veselje in Mir.

Meditacija je tisto, kar nam da globok počitek. Počitek med meditacijo je globlji kakor najgloblji spanec. Ko je um umirjen, se lahko zgodi meditacija. Koristi meditacije je mnogo. Je bistvena praksa vzdrževanja mentalne higiene. Umirjen um, dobra koncentracija, jasnost zaznavanja, izboljšanje v komunikaciji, razcvet talentov, osebna moč, zdravljenje, sposobnost povezave z virom notranje moči, sprostitev in regeneracija so koristi redne meditacije. Şpoznali boste dihalno tehniko Shudarsan KriyaTM, ki dokazano pomaga pri različnih težavah. Predavanja se lahko udeleži vsak, predznanje ni potrebno.


Delavski dom Zagorje

Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje bodo nocoj ob 18. uri odprli razstavo Likovne skupine Dom z naslovom Pokrivala, takšna in drugačna.

 


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea je na ogled koprodukcijska razstava v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstava bo odprta do 3. marca. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Otroci alkoholikov

ob 18. uri

Vabljeni na projekcijo filma Otroci alkoholikov v režiji Natalije Gorščak in produkciji RTV Slovenija. Po projekciji bo potekal pogovor z režiserko.

Travmatizirani.

Zaznamovani.

Trpeči.

Optimistični.

Otroci alkoholikov je dokumentarni dosje Natalije Gorščak, ki je odraščala v družini alkoholika. V dokumentarnem dosjeju skozi pripoved igralke Maje Gal Štromar. Delno pripoveduje zgodbo o svojem življenju, delno o življenju prijateljice. Njeno pripoved s svojimi izpovedmi podkrepijo štirje otroci alkoholikov različnih generacij, ob katerih znani strokovnjaki in terapevti s področja odvisnosti Andrej Perko, Christian Gostečnik, Anton Kladnik, Sanja Rozman, Jože Ramovš in Tomislav Kuljiš pojasnjujejo posledice, ki jih ima alkoholizem za otroke in za naslednje generacije. Film kljub temu, da je tema težka, film ni pesimistično naravnan, saj avtorica verjame, da se lahko vsakdo, ki to želi, otrese bremena alkoholične družine. »Ko je bil moj oče trezen, je bil najboljši človek na svetu, pomagal je vsakemu. Pijan pa je bil pošast. Ko sem prebrala knjigo Kralj alkohol, sem prvič ugotovila, da to ni samo težava mojega očeta, ampak težava številnih,« je dejala avtorica filma Natalija Gorščak.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Kopitar

Na današnji dan leta 1989 je umrl slikar in  pedagog Franc Kopitar, Zagorjan, ki je največji del življenja preživel v Dolenji vasi. Kopitar se je preizkušal tudi v kiparstvu, na fotografskem in filmskem področju ter v poeziji.

 

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus