Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Svet poskušamo videti skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes je na vrsti Jurij Kravcov.

Akademski slikar Jurij Kravcov se je rodil leta 1959 v Millerovem pri Rostovu ob Donu na jugu Rusije. Študiral je na Likovni akademiji Grekova v Rostovu, imenovani po Mitrofanu Borisoviču Grekovu. To je najstarejša likovna šola v južni Rusiji.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je udeleževal številnih razstav underground gibanja v današnjem Sankt Peterburgu, kjer je sodeloval tudi v restavratorskih delavnicah za dela starih mojstrov. Svojo ustvarjalno pot je nadaljeval v Bolgariji, kmalu po razpadu Sovjetske zveze pa je leta 1992 prišel v Slovenijo. Živi in dela v Ljubljani, razstavljal pa je v več evropskih državah, tudi v Sloveniji.

Pogled na obe Kravcovovi sliki me je v hipu spomnil na dva velika slikarja iz zgodovine likovne umetnosti, na Paula Cezanna in Clauda Moneta. Za prvega pravijo, da njegova muza ni bila oseba, pač pa gora Sainte Victoire, ki naj bi jo v svojem življenju naslikal več kot tridesetkrat. Nobena od teh slik ni nastala v zamahu, Cezanne jih je dodeloval po več mesecev, celo let, in jim na ta način podaril brezčasnost. Za Moneta so bile žitne kopice ponavljajoči se motiv, ki ga je kot tipičnega impresionista zanimal v različnih vremenskih in časovnih situacijah. Sliko je dokončal v enem dnevu in tako v njej izrazil svojo trenutno izkušnjo.

In kako vse navedeno povezati z Jurijem Kravcovom? Tudi on si je za svoj motiv izbral hrib, ki se je pojavil na obeh njegovih slikah. Upodobil je Rigel, ki ga je pri nas videl skozi okno ateljeja. Slike ni obdeloval tedne in mesece, ker za to ni imel časa, svojo trenutno impresijo je v Monetovem slogu prenesel na platno. Izvedba sicer ni impresionistična, prej bi lahko bila ekspresionistična, in to po vehementnih potezah, ki v nas vzbudijo občutek intenzivnega dogajanja, kot ga je mogoče ravno tedaj zunaj povzročila poletna nevihta.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek