Napovedi vremenoslovcev so se uresničile v najhujši možni meri in tako se že nekaj dni borimo z uničujočo vodo. Tudi Zasavju ni bilo prizanešeno, vendar, v primerjavi s Slovenijo, je škode malo. Je pa v petek, 4. avgusta, zvečer, na območju Zasavja ostalo ujetih približno 500 ljudi, ki so potovali preko Slovenije in zaradi poplavljenih cest ter nevarnosti plazov svojo pot niso mogli nadaljevati.

Zato so se v vseh treh občinah aktivirale vse pristojne službe in za njih organizirale tako prenočitev, kot tudi okrepčilo in tako prav nihče ni ostal sam na cesti. Svojo hvaležnost vsem službam, ki so pomagale pri izvedbi teh nastanitev so izrazili občine in župani. Objavljamo njihova sporočila.

V Hrastniku so popotnike, ki so se umikali iz avtocest na stranske ceste namestili v Planinski dom na Kalu, Planinski dom Gore in Planinski dom na Kopitniku. V zahvali, ki so jo objavili na občinski facebook strani so zapisali:

»Proti uničujoči ujmi, ki trenutno pretresa celotno državo, pomagajo in se trenutno borijo številne službe in organizacije. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili policistom Policijske postaje Hrastnik in članom Štaba civilne zaščite Hrastnik, ki aktivno spremljajo dogajanje na terenu. Hvala tudi prostovoljcem in vsem, ki po svojih močeh pomagate soobčanom, ki so jih prizadele posledice poplav.

Posebna zahvala pa gre našim gasilcem, poklicnim in članom prostovoljnih društev, ki že cel dan nudijo pomoč občankam in občanom v najbolj nujnih in ogrožajočih situacijah, dogajanje pa bodo spremljali tudi ponoči.

Obveščamo še, da so bili vsi turisti, ki so se nahajali danes v Hrastniku, usmerjeni v proste kapacitete, kjer bodo lahko prenočili oziroma počakali, da se vremenske razmere umirijo.

Zaradi ponovnega naraščanja vodotokov v naslednjih urah prosimo, da še naprej upoštevate navodila pristojnih služb in ostajate doma. Vsem občankam in občanom želimo čim bolj mirno noč.«

V Trbovljah so v športni dvorani Polaj uredili zasilne namestitve, kjer je prenočilo približno 250 ljudi. To so bili v veliki večini tujih državljani iz vse Evrope in vseh generacij: družin z otroki, starejših, parov, družin s hišnimi ljubljenčki … Te so v soboto, 7. avgusta, okrog 9. ure zjutraj v spremstvu policije pospremili proti Trojanam do priključka na avtocesto. V zahvali na občinski spletni strani je župan Zoran Poznič zapisal:

»Vsem nujnim službam, ki ste na terenu in se trudite za vse nas, izrekam iskreno zahvalo. Ne predstavljam si, kaj bi brez vas, vašega znanja in srčnosti.

Hvala Štabu Civilne zaščite Občine Trbovlje, gasilcem, Rdečemu križu Trbovlje, Policijski postaji Trbovlje, Komunali Trbovlje in vsem, ki nesebično pomagate. Zopet smo dokazali, da znamo stopiti skupaj in sodelovati. Si pomagati. Hvala vam za to.«

V Zagorju pa so v športni dvorani in gasilskem domu uredili okrog 200 ležišč. Župan Matjaž Švagan je v zahvali zapisal:

»Spoštovane občanke, spoštovani občani!

Ko sem le nekaj ur pred nesluteno naravno katastrofo, ki je udarila našo Slovenijo, na osrednji slovesnosti pred zagorskim občinskim praznikom govoril o vsem dobrem, kar premore naša dolina in hvaležnosti, ker lahko živim med tako solidarnimi ljudmi, nisem niti slutil, da se bosta ta solidarnost in neverjeten čut za pomoč sočloveku v stiski znova pokazala že v tako kratkem času.

Včeraj popoldne, ko smo opazili, da se v zagorski dolini mudi neverjetno veliko avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami, v katerih so bili posamezniki in družine iz tujine, ki zaradi poplav niso mogli nadaljevati poti domov in so ostali ujeti v naši občini, je stekla velika akcija za pomoč tem ljudem. V gasilskem domu in zagorski športni dvorani smo uredili prenočišča za okoli 250 ljudi, okoli 50 pa smo jih namestili v domovih naših občank in občanov. Zagotovili smo jim tudi hrano in pijačo.

Besede zahvale in resničnega spoštovanja želim izraziti vsem, ki ste vso noč klicali dežurne na Občino Zagorje ob Savi, in spraševali, kako lahko pomagate. Več sto vas je bilo. Vsem prostovoljcem, ki ste se v neverjetno velikem številu zbrali ob cestah in usmerjali ljudi do prenočitvenih kapacitet. Tudi tistim, ki ste pozitivno širili informacijo, da teče akcija pomoči, vsem, ki ste pomagali pri urejanju prostorov za prenočevanje in zagotovitev obrokov. Vsem gasilcem, Civilni zaščiti, prostovoljcem Rdečega križa, zdravstvenim delavcem in čisto vsakemu posamezniku z veliki srcem.

Hvala, moje Zagorje ob Savi, in globok poklon!«

Savus

Foto: M. Kirn, FB Štab civilne zaščite Občine Trbovlje, FB Zagorje gre naprej