Sprehod. Naletite na zapuščeno žival. Greste mimo? Se ustavite? Kako ravnati, ko naletimo na zapuščeno žival, da bo zanjo kar najbolje poskrbljeno.

Še vedno velja, da ob najdbi zapuščene rejne živali obvestite območni urad veterinarske uprave ali pokličete na 112. Za divjad so pristojne območne lovske družine (lahko pokličete tudi na 112).

Kaj storiti, če najdete zapuščeno hišno žival?

V navodilih Zavetišča Ljubljana piše:

Preverite, ali je žival res zapuščena oziroma ali ni morda skrbnik živali v bližini.

Preverite stanje živali tako, da ne ogrožate lastne varnosti in si zabeležite morebitne poškodbe ali bolezni.

Če žival ni bolna ali poškodovana in ne ogroža okolice, se ji približajte le tako, da zagotovite lastno varnost ter preverite, ali je na ovratnici (če jo ima) morebiti kontakt skrbnika.

Če je skrbnik znan oziroma ga je mogoče ugotoviti, ga obvestite o najdbi živali in žival vrnite lastniku.

Če lastnika ni mogoče ugotoviti ali ga obvestiti, obvestite zavetišče.

Če se živali ne morete približati, poskusite preprečiti pobeg oziroma omejiti gibanje s priprtjem v primeren ograjen prostor in obvestite zavetišče.

Zavetišče pokličite tudi, če živali ne morete zadržati. Preverite točno lokacijo, kjer ste jo opazili in si zapomnite, kam je žival pobegnila.

Zavetišče takoj pokličite tudi v primeru, da žival ogroža okolico (je nevarna ali je na cesti).

Če je zapuščena žival na zasebnem zemljišču, obvestite lastnika (ki obvesti zavetišče in dovoli ulov) oziroma uradnega veterinarja na 112.

Zapuščene živali v Zagorju

Psi

qOb najdbi zapuščenega psa na območju občine Zagorje ob Savi, se obrnite na pristojno zavetišče (Zavod prijazne male zverinice, tel. 031 334 047) ali na Kinološko društvo Zagorje (tel. 031 308 114). Ti bodo psa prevzeli in s pomočjo podatkov, vpisanih na čipu, poiskali njegovega lastnika. Imejte v mislih, da najverjetneje psa nekdo išče in si ga želi nazaj, zato odreagirajte hitro. Spletne objave o najdeni živali so sicer dobrodošle, niso pa dovolj. Če se izkaže, da je žival dejansko zapuščena, bo ostala v zavetišču do posvojitve. Če se zgodi, da se izgubi vaša žival, morate zavetišče obvestiti v 72 urah.

Mačke

Ob najdbi zapuščene mačke na območju občine Zagorje ob Savi, se obrnite na Zavod prijazne male zverinice. Ti bodo mačko prevzeli, oskrbeli in preverili, ali je morda pogrešana. Če se izkaže, da je živalca zapuščena, boste lahko v zavetišču uredili vse potrebno za njeno posvojitev. Mačko, ki ste jo našli zapuščeno, lahko po predhodnem dogovoru z zavetiščem tudi sami pripeljete, vendar le tako, da ne ogrožate lastne ali njene varnosti.

Prostoživeče mačke

Posebej opozarjamo na kolonije prostoživečih mačk. Občina Zagorje ob Savi zagovarja protokol »ulovi-steriliziraj-vrni« kot edini primeren način obravnave prostoživečih mačk. Cilj protokola je nadzirana, zdrava in stabilna kolonija, ki brani svoje ozemlje pred novimi prostoživečimi mačkami, hkrati pa v svojem okolju pomaga zmanjšati število škodljivcev. O opaženi koloniji prostoživečih mačk obvestite Občino Zagorje ob Savi (tel. 03 56 55 708 oz. obcina.zagorje@zagorje.si).

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekVsak dan več punc v jami
Naslednji članekDanes dogaja