Pred časom sem (v tem članku) razmišljal o bajni zaposlitvi in kako te (dolgo) ne boste našli. Razmišljanje v članku bi lahko strnil v sklepno misel: Vedno dobimo tisto, kar potrebujemo. To pa pogosto ni enako temu, kar si želimo.’

Vir: Magnet.me na Unsplash

Pri iskanju bajne zaposlitve nas pogosto ‘odnesejo’ vse potencialne prednosti in ugodnosti. Ker pa ‘zastonj kosilo ne obstaja,’ se za ugodnostmi vedno skrivajo tem primerne odgovornosti.

In prej, ko se tega zavemo, prej najdemo idealno.

. . .

Življenje cesarja Hadrijana se je včasih (kot pri večini voditeljev) zdelo kot eno samo kopičenje prošenj in zahtev. Iz celega cesarstva so ‘deževala’ pisma s prošnjami za to in ono. Senat, sodišča, še njegova lastna družina … Zdelo se je, da vsi ves čas samo nekaj zahtevajo.

To ga je seveda grizlo in je pogosto razmišljal, kako bi se temu izognil. Ali vsaj omejil, da bi lahko opravljal svoje delo … in med vsemi številnimi zahtevami ohranil nekaj zdravega razuma.

Nekoč se je na cesarskem potovanju v oddaljeni deželi iz množice izmuznila ženska, mu zaprla pot in ga prosila za pomoč. Hadrijan se ji je poskušal izmakniti in nadaljevati pot češ, da nima časa.

Potem pa nehaj biti cesar!” je zakričala za njim.

Ustavil se je, se obrnil nazaj, ji prisluhnil in pomagal. Prav je imela. To je bila navsezadnje vendar njegova naloga.

. . .

Tako zlahka je pozabiti in se ob takih zahtevah (ki spadajo k službi) počutiti obremenjene, celo užaljene. Ampak če tako službo z vsemi njenimi prednostmi in ugodnostmi sprejmemo, se odgovornostim ne moremo kar izogniti.

Mark Avrelij se je včasih soočal s takšnimi težavami. Zjutraj najraje ne bi vstal. Pred vso nepregledno pošto, sestanki in zahtevami, ki so ga čakale, bi se raje skril in ostal pod toplo odejo.

Ampak se je uspel prepričati. Opomnil se je, da je to njegovo delo, ter da tako zahtevata njegova narava in dolžnost.

In tako bi morali ravnati vsi. Tudi mi. Ko sprejmemo vse prednosti službe ali pozicije, je treba sprejeti tudi pripadajoče odgovornosti in naloge. Prevzemanje teh nas dela boljše, bolj zaželene in spoštovane. To pa je skupno vsem velikim voditeljem, umetnikom in mislecem.

Pa premorete dovolj moči, ko se toliko stvari nakopiči okrog vas? Da se upočasnite in z vso močjo posvetite odločitvi, ki je pred vami. Tudi kadar ste na točki zloma.

Težje je, ampak manj konkurence. In najboljši so pogosto nezamenljivi.

Nihče se ni rodil tak. Vsak pa se to lahko nauči. Zato se je treba naučiti sprejemati pametne odločitve – še posebej pod pritiskom.

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekZagorski častniki na sejmu SOBRA
Naslednji članekZasavski šporhet