Sredi junija so se člani Društva izgnancev Zagorje ob Savi odpravili na izlet v dolino Črnega grabna. Preživeli so lep dan in o njem tudi za nas napisali nekaj besed.

Pot nas je vodila preko Trojan vse do Brda pri Lukovici. Za začetek smo se ustavili v Krašnji, kjer smo si v Pavletovi hiši z zanimanjem ogledali vaški muzej, ki je osrednji prostor ohranjanja kulturne dediščine in ljudskega izročila.  Na ogled so številni predmeti, izdelani iz pletenih slamnatih kit, bogata etnološka zbirka, spominska soba pesnika Petra Levca, stare fotografije in dokumenti. Za nas je bil še posebej zanimiv Izgnančev dnevnik. To je knjiga, ki jo je Kulturno-umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski izdalo na podlagi resničnega dnevnika izgnanca iz Krašnje. Tudi ogled vaške cerkve, njenih slik priznanih slikarjev in prikaz pletenja kit iz pšenične slame je bilo za nas nekaj novega, lepega in zanimivega.

Na Brdu pri Lukovici sta nas sprejela rokovnjača v pravi rokovnjaški opravi. Z veseljem smo prisluhnili zgodbam o furmanih in rokovnjačih, ki so del zgodovine Črnega grabna. Nato smo v družbi čebelarja obiskali Čebelarski center Slovenije, njihovo trgovino s čebeljimi pridelki in si ogledali čebelnjake in del učne poti z medovitimi rastlinami. Na Brdu smo si ogledali še ostanke gradu, v katerem se je rodil in v njem živel pisatelj Janko Kersnik. Pred grajskimi vrati je nastala tudi naša spominska fotografija. Prijazna turistična vodnica nas je popeljala še po Lukovici, središču naše sosednje občine z mogočnimi stavbami, ki pričajo o nekdanjih furmanskih časih, ko je bila Lukovica pomembna postojanka.

Ob koncu našega obiska Črnega grabna smo se zapeljali še do Gradiškega jezera, ki je pravzaprav zadrževalnik vode in varuje pred poplavami. V čudoviti neokrnjeni naravi je približno 4 km dolga sprehajalna pot okoli jezera, ki privablja mnoge obiskovalce.

Svoje potepanje po Črnem grabnu smo zaključili na Trojanah, kjer sta se v znani gostilni prilegla počitek in okusen obrok. Polni lepih izletniških vtisov smo se vrnili v naše Zagorje.

Predsednica KO DIS Zagorje Marjeta Pešec

Foto: arhiv društva


Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekZagorelo v Okrogarjevi kolonijii