Nocoj se je Zagorje obarvalo v vijolično barvo v podporo bolnikom z epilepsijo. V četrtek pa bo mesto v zlato rumeni barvi zaradi ozaveščanja o otroškem raku.

Slovenija z več kot 140 državami po svetu vsako leto drugi ponedeljek v februarju obeležuje mednarodni dan epilepsije. Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni. V predelih sveta z razvitim zdravstvom se pojavlja pri približno enem odstotku prebivalstva. Zanjo so značilni ponavljajoči napadi, ki so različnih oblik.

»Pogosto jo spremljajo čustvene, umske in socialne posledice, s katerimi pa se vse uspešneje spopadamo. Mnoge so nepotrebne in jih preprečujemo s širjenjem znanja in vedenja o epilepsiji ter tako odpravljamo strahove, predsodke in označenost, ki povečujejo breme bolezni,« so zapisali v društvu Liga proti epilepsiji Slovenije.

Barva, ki jo povezujejo z epilepsijo, je vijolična, zato bodo danes zvečer objekti, ki so v Zagorju ob Savi osvetljeni, zasijali v vijolični barvi.

V četrtek, 15. februarja, pa se bo Občina Zagorje ob Savi z osvetlitvijo z zlato-rumeno barvo pridružila vseslovenski akciji ozaveščanja o otroškem raku, ki jo ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku organizira društvo Junaki 3. nadstropja. Društvo so ustanovili starši otrok z rakom, v letu 2024 pa se osredotočajo na 10 najpogostejših vrst otroškega raka in ozaveščajo tudi o simptomih.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSofisticiran zvok in nalezljiv groove
Naslednji članekDanes dogaja