Primož Roglič je še enkrat pokazal svojo skromnost, ko je malo ganjen dejal: »S čim sem si to zaslužil?« Navdušeni navijači pa so mu močno zaploskali. Oni vedo, da si je zaslužil vsak vzklik navdušenja. Primož seveda zna oceniti športno vrednost njegovega uspeha na Touru, njegovi privrženci pa vrednost njegovih uspehov skozi oči sorodnikov, sosedov, sokrajanov in občanov njegove občine. Župan Matjaž Švagan je priznal, da je bil solzen (in ni bil edini), ko je Primož na letališču poljubil zagorsko zastavo. V svojem slogu pa je začel pozdrav: »Lepo je biti Evropejka in Evropejec, še lepše Slovenka in Slovenec, najlepše danes pa je biti občanka in občan občine Zagorje ob Savi.« V Strahovljah je doma največje kolo, kar so nazorno pokazali tamkajšnji Primoževi navijači, ki so bili tudi na ploščadi med najbolj glasnimi. Roglič je dejal, da je na letališču mislil, da bo mirno sedel v avto in se pripeljal domov. No, ko je prevzemal prtljago, pa je zaslišal harmoniko in navdušene navijače in vedel je, da bo veselo že tam, saj ga je skoraj cela vas prišla počakat kar tja.
Župan Švagan je dejal, da je že pred koncem zmagovite etape vedel, da bo Roglič zmagal: »Saj je vendarle Zagorjan!« Zaradi tega, ker tritedenska dirka vzame ogromno energije, mu je podaril polno košaro zagorskih dobrot. Da si nabere energijo za naslednje dirke. Roglič je na tiskovni konferenci povedal, da bo avgusta bolj malo dirkal, septembra pa ga čaka kar nekaj dirk, med drugim tudi Dirka po Britaniji in svetovno prvenstvo, kjer računa na dobro uvrstitev na kronometrski preizkušnji.

Na tiskovni konferenci je povedal, da je Tour res najbolj zahtevna dirka na svetu, brez dobre ekipe ne moreš računati na odlično skupno uvrstitev. Prav gotovo bo po letošnjih uspehih kandidat za odlične uvrstitve v naslednjih letih, vendar si mora zagotoviti dobro ekipo, ki mu bo v pomoč. To pomeni osem odličnih kolesarjev, ki dihajo kot eno.

Kot velik športnik se je izkazal tudi pri vprašanju, če zameri mehanikom, ker je prišlo do okvare na kolesu na zadnjem kronometru Toura, ko je imel verjetno v nogah novo zmago. Roglič je dejal: »Mislim, da je bila to vseeno smola. Imel sem svojega mehanika, ki je sestavil kolo po moji meri. Verjamem, da je naredil vse, da bi bil rezultati čim boljši. Zgodi se, to je šport in je za nami. Nikakor ne morem za to kriviti mehanika.«

Roglič je športnik, pred katerim se sname kapa. Tudi zaradi tega, ker je med sprejemom navdušen zaradi udeležbe pred navijači snel kapo kar sam. Najbolj cenjena v Zagorju je bila danes rumena majica s podpisom šampiona. Pa tudi pivo Rogla je prijetno teklo po grlu. Orleki so zabavali množico ljudi do teme. Zagorje pa je danes prekipevalo od ponosa.

In kaj bo priljubljeni Rogla delal sedaj, ko je doma, v Strahovljah, ga je vprašala voditeljica programa Ajda Mlakar. »Upam, da se bom lahko naspal,« je bil kratek Primož.

Marko Planinc