Srečni vzgojitelji za srečne otroke v srečnih vrtcih. Minuli teden so v okviru ERASMUS+ projekta »Daj 5 za evropski polet« pričeli z izvajanjem »HIGH5 Akademije« za zaposlene v Vrtcu Hrastnik in v povezanem Vrtcu Rijeka iz Hrvaške.

V naslednjih štirih mesecih bo 14 vzgojiteljic in ravnateljica razvijalo kompetence, ki bodo pomagale pri ustvarjanju srečnih vrtcev, kjer se skupaj s srečnimi vzgojitelji igrajo, rastejo in razvijajo srečni otroci.

»Najprej bodo udeleženke spoznale teoretično – praktično podlago znanosti o delovni sreči in pozitivnih organizacijskih kulturah, potem pa bodo znanje nadgrajevale na nivoju posameznika, ekipe in celotne organizacije (vrtca). Vodilo High5 Akademije je, da se vzgojitelji, ki so povezani, si med seboj zaupajo, skupaj hodijo proti zadani viziji in ciljem in ustvarjajo pozitivno spodbudno delovno (in učno) okolje, katerega temelj so pozitivni in spoštljivi odnosi, tam tudi dobro počutijo,« je zapisala ravnateljica Vrtca Hrastnik Mojca Perić.

Ob zaključku akademije bosta vrtca pripravila tudi načrt, kako svoje delovno okolje narediti bolj pozitivno, spoštljivo in vključujoče za vse: otroke, vzgojitelje in starše. Izobraževanje izvajata prvi mednarodno certificirani managerki delovne sreče v Sloveniji Maja Lončar in Petra Božič Blagajac.

Po besedah Mojce Perić, ravnateljice Vrtca Hrastnik, ki je koordinator projekta ERASMUS+ HIGH5- »Daj 5 za evropski polet«, bo projekt tudi pozitivno prispeval k boljšemu izobraževalnemu sistemu in priložnostim za vseživljenjsko učenje otrok v prihodnosti: »Otroci v obdobju, ko obiskujejo vrtec in kasneje šolo, oblikujejo svoj značaj, navade, stališča. Zato je pomembno, da smo ljudje okoli njih pozitivni in srečni; pri tem imam v mislih tako starše kot vzgojitelje in kasneje učitelje. Mi smo namreč tisti, po katerih se v vsakdanjem življenju v veliki meri zgledujejo. Biti vzgojitelj in učitelj je nedvomno eden najplemenitejših poklicev, saj je naše skupno poslanstvo, da na pot v odraslo in samostojno življenje pospremimo najdragocenejše v družbi – naše otroke.«

Foto: arhiv Vrtca Hrastnik

Vrtec Hrastnik je med 1. januarjem 2022 in 31. decembrom 2024 koordinator mednarodnega projekta »Daj 5 za evropski polet« v okviru programa Erasmus+. V projektu sodeluje tudi Vrtec Rijeka iz Hrvaške. »S projektom bodo razvijali nove metode in krepili kompetence vseh vključenih udeležencev – otrok (še posebej otrok z manj priložnostmi), vzgojiteljev, staršev, zunanjih sodelavcev in družbe. Pri tem izhajajo iz dejstva, da so le inkluzivni (vključujoči), hvaležni, srečni in zdravi ljudje lahko aktivni državljani Evrope. Zaposleni, ki so na svojem delovnem mestu zadovoljni, se počutijo zaupanja vredni in spoštovani, zmorejo deliti svoja znanja in veščine med vse otroke, predvsem pa med otroke z manj priložnostmi,« so še enkrat poudarili v Vrtcu Hrastnik.

Savus

Foto: arhiv Savus, Vrtec Hrastnik


 

Prejšnji članekDrevesa na cesti
Naslednji članekDanes dogaja