nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Visok obisk iz Makedonije

V sklopu bilateralnega sodelovanja med Zvezo slovenskih častnikov in Organizacijo rezervnih oficirjev Republike Severne Makedonije (ORORSM) je od 25. do 27. maja Zvezo slovenskih častnikov obiskal njihov predsednik Goce Georgiev. ORORSM je častniška organizacija, ki v svoji sredini združuje rezervne častnike in podčastnike iz Republike Severne Makedonije in je pravna naslednica nekdanje Organizacije rezervnih vojaških starešin Republike Makedonije.

V času priprave obiska visokega predstavnika ORORSM je ZSČ kontaktirala naše združenje in nas povprašala, če bi lahko en dan gostili visokega gosta iz Severne Makedonije ter mu predstavili svoje združenje, njegovo delovanje in pokazali nekatere znamenitosti Hrastnika in okolice. Ponudbo smo z veseljem sprejeli.

V soboto, 25. maja, je na naš strelski poligon prispel predsednik ORORSM Goce Georgiev v spremstvu podpredsednika ZSČ Martina Jugovca in predsednika odbora za mednarodno sodelovanje ZSČ Rajka Najzerja. Pričakali smo ga trije člani predsedstva našega združenja: podpredsednik OZSČ Hrastnik Igor Pogačnik ter dva člana predsedstva združenja Rudi Senčar in Jani Zore ter se namestili pod našim kozolčkom. Martin Jugovec je uradno pozdravil visokega gosta in vse prisotne ter predal besedo Igorju Pogačniku, ki je v imenu našega združenja zaželel dobrodošlico Gocetu Gergievu in obema članoma Predsedstva ZSČ.

Sledila je celostna predstavitev našega združenja, v kateri je Jani Zore predstavil organizacijo in delovanje združenja, članstvo, način financiranja, prioritetna področja delovanja s poudarkom na vojaško strokovni dejavnosti, strelstvu in delu z mladimi, način informiranja javnosti o delu združenja in način uspešnega aktivnega sodelovanja s Slovensko vojsko ter sorodnimi in drugimi organizacijami. Rudi Senčar je predstavil strelski poligon, njegovo izgradnjo in trenutno uporabnost. Med predstavitvijo smo goste pogostili z zasavsko specialiteto – jetrnico, kranjsko klobaso in domačimi keksi. Goce Georgiev je zelo pozorno poslušal predstavitev in postavil precej vprašanj, na katera smo mu vsebinsko odgovorili.

Po zaključeni predstavitvi našega združenja smo vse tri goste povabili na strelišče, kjer so člani strelske sekcije pripravili sedem različnih pištol in dva revolverja. Praktično izvedbo strelskega urjenja gostov je vodil vodja strelske sekcije Rudi Senčar s pomočjo treh članov strelske sekcije  (Momir Ilišević, Brane Jelakovič in Ludvik Žabkar).

Pred odhodom s strelskega poligona smo izvedli kratek protokolarni dogodek. Igor Pogačnik je izročil plaketo OZSČ Hrastnik za sodelovanje visokemu gostu iz Severne Makedonije in ob tem poudaril, da je združenje zelo ponosno, da smo ga lahko gostili. Zatem je Goce Georgiev izročil Igorju Pogačniku priložnostno darilo zahvaljujoč se za izreden sprejem, zelo vsebinsko predstavitev in odlično praktično izvedbo streljanja. Na zaključku protokolarnega dogodka je Rudi Senčar vsem trem gostom podaril čepico Čebelica za spomin in uspešno opravljeno strelsko urjenje s pištolami in revolverjema. Dogodek na strelskem poligonu smo zaključili s skupnim fotografiranjem.

Po kosilu smo gosta odpeljali na Kum (1220 m), kjer mu je najprej Igor Pogačnik predstavil dogodke na Kumu pri obrambi telekomunikacijskega stolpa med osamosvojitveno vojno 1991, Jani Zore pa je na vrhu Kuma za goste izvedel geografsko in topografsko orientacijo.

Jani Zore

Foto: Jani Zore


 

Previous article
Next article

Isti avtor