sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

V spomin na 3pka

Zid nad igriščem na Cesti zmage v Zagorju je od konca julija olajšan z novim in svežim grafitom, ki Zagorjane – predvsem generacijo, rojeno v 80. letih – spominja na prezgodaj preminulega Zagorjana Saša Tripunovića. Sašo Tripunović je bil med mladimi poznan kot velik ljubitelj hip hop scene in ustvarjalec rap glasbe, poznan pod imenom 3pko. Ko je julija 2002 zaradi anevrizme še ne 20 let star umrl, je to globoko pretreslo njegovo družino, pa tudi številne prijatelje in Zagorjane, ki so ga poznali kot pozitivnega mladeniča in obetavnega glasbenika. Takrat so mu nad igriščem, kjer se je z mladino najpogosteje shajal, naslikali v spomin grafit.
Grafit je po petnajstih letih začel bledeti in kot tak motiti tiste, ki njegovega pomena niso poznali. Junija letos so ga tako prebarvali, kar pa je zelo pretreslo njegove prijatelje in tudi družino. Predvsem prijatelji so bili tisti, ki so se prek družbenega omrežja zavzeli za ohranitev grafita. »Najbolj ganljivo je bilo videti vse te mlade, kako so se zganili, kako po vseh teh letih niso pozabili na Saša,« je takrat, ko so grafit zbrisali, povedala 3pkova mama Slavica Tripunović. Zganili pa so se tudi na Občini Zagorje ob Savi. Župan Matjaž Švagan se je družini Tripunović osebno opravičil za izbris grafita in priznal, da ni poznal njegovega pomena. Obljubil jim je, da bo Občina financirala izdelavo novega. Družina in prijatelji so poiskali izvajalca in tako se je zadnje dni v juliju na zid ob igrišču na Cesti zmage spet vrnila podoba 3pka, ki ga njegova generacija ni pozabila.

»Srečna sem, da je ta zgodba dobila takšen zaključek in verjamem, da se vse zgodi z nekim razlogom,« je samo eden od zapisov, ki so se pojavljali v skupini družbenega omrežja Facebook in pod katero se je podpisala ena od glavnih pobudnic za ohranitev grafita Sanela Neli Bećirovič, »3pko bo tako še naprej med nami in mladim v navdih.«

TPK

Isti avtor