sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

V spomin: Jože Žibret

Na dolskem pokopališču smo se poslovili od Jožeta Žibreta, nekdanjega župana (predsednika skupščine občine) Hrastnika.

Rodil se je leta 1931 v Radečah mami Mariji, gospodinji, in očetu Josipu, kleparskemu mojstru. Mladost je preživel v Radečah, pri sedmih letih mu je umrla mama, kar ga je zaznamovalo za vse življenje. Oče ga je določil za naslednika obrti, Jože pa se je odločil drugače. Po strokovnem šolanju v Celju ga je srce odpeljalo v Hrastnik. S Sonjo, rojeno Kavzar, sta si življenjsko gnezdo spletla v Hrastniku.

Vedno je sledil razvoju tehnologije, rad je šel v korak s časom. Še v poznih letih je delal na računalniku. Tudi njegova poklicna pot je bila povezana s tehniko. Ko se je preselil v Hrastnik, se je zaposlil v komunalnem podjetju. Kmalu je postal delovodja, leta 1965 pa direktor Komunale Hrastnik.  Vodil jo je dobro desetletje. Bil je ustvarjalen človek, podjeten, z gospodarsko žilico, ki mu je v celotni karieri dobro služila.

Po vodenju komunale je prevzel oddelek za gospodarstvo občine Hrastnik. Leta 1978 so ga izvolili za predsednika Izvršnega sveta, kar je bila tedaj vodilna gospodarska funkcija v občini. Bila mu je pisana na kožo. Leta 1982 pa je postal predsednik skupščine občine Hrastnik, danes bi rekli župan. Občino je v tej funkciji vodil do leta 1988, do upokojitve. Vmes je vodil tudi revirske občine.

V njegovem času se je občina Hrastnik hitro razvijala. Odprli so nov zdravstveni dom, družbeno prehrano, kasnejši hotel Jelka, športno dvorano na Logu, novo križišče s spomenikom rudarjem v centru Hrastnika. Žibret je bil tudi med pobudniki drugih pomembnih dejavnosti v Hrastniku, npr. ustanovitve ljudske tehnike, foto kluba. Sodeloval je pri delu ljudske univerze. Bil je razsoden človek, svetovalec, večkrat razsodnik, vedno je znal na nevsiljiv način reševati težave drugih, presoditi in pomagati.

Ko se je upokojil, sta z ženo izkoristila lepe in zdrave trenutke, da sta prepotovala Slovenijo po dolgem in počez. Odkrivala sta lepe kotičke domovine, Jože jih je z izjemnim veseljem fotografiral.

Za svoje delo je prejel številna državna, občinska in društvena priznanja, med drugim medaljo dela, red dela s srebrnim vencem, srebrno plaketo Borisa Kidriča in najvišje slovensko priznanje zlati znak OF. Leta 1982 so mu podelili priznanje zaslužni občan občine Hrastnik, danes je to priznanje v rangu častnega občana občine.

MP


 

Isti avtor