sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

V Pekrah

V soboto, 18. maja, so se člani OZSČ Zagorje ob Savi udeležili pohoda ter spominske slovesnosti ob 33. obletnici pekrskih dogodkov. Dogodek je tudi letos organizirala OZSČ Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor in TD Pekre.

Spominska slovesnost že 33 let neprekinjeno ohranja spomin na 23. maj 1991, ko so pripadniki enot Jugoslovanske ljudske armade obkolili 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah ter zahtevali izročitev enote, ki je prej tisti dan priprla njihovega izvidnika. Kasneje je v Mariboru na Ljubljanski ulici padla tudi prva žrtev.

Dan spominske slovesnosti se je začel ob 9. uri z zborom pohodnikov pred IC Pekre. Ob 11. uri je sledil pozdrav in nagovor, pospremljen z glasbenimi vložki. Okoli poldneva so se pohodniki s četo ter zastavonošo na čelu odpravili na pot, ki jih je peljala čez Pekre, pod Pekrsko gorco, mimo mariborskega RTV do vojašnice generala Maistra, ki je tisto soboto v sklopu dneva odprtih vrat ponujala obširen program. Pohodnike je ob prihodu v vojašnico nagovoril brigadir Peter Zakrajšek.

Po nagovoru je sledil ogled nogometnega turnirja med člani OZSČ Maribor, pripadniki MORS-a, ekipo MO Maribor in pripadniki 72. brigade Slovenske vojske. Pohodniki so se lahko sprehodili po poslopju vojašnice, si ogledali vojaško mehanizacijo in orožje, pokramljali s pripadniki Slovenske vojske ter uživali v lepem vremenu. Za glasbo in dobro vzdušje je poskrbela vojaška glasbena skupina Naboj. Po ogledu in degustaciji tekmovalnih golažev se je pohod nadaljeval. Od vojašnice je potekala pot po »tankovski poti«, ki je vodila čez Lackovo cesto na strelišče, po Macunovi, Zvezni, Begovi in Bezjakovi do IC Pekre, ki je bil tudi cilj pohoda.

Prihod pohodnikov nazaj pred IC Pekre je bil ob 17. uri, kjer jih je pričakala zaslužena jedača in pijača. Ob 18. uri je sledil uradni del spominske slovesnosti. Častna govornika sta bila župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in častni občan mesta Maribor Rudolf Moge. Mariborski župan je v svojem govoru poudaril odločnost takratnega lokalnega prebivalstva, ki je stopilo v bran slovenskim vojakom, ter obljubil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da pohod v spomin na pekrske dogodke dobi prepoznavnost, ki si jo zasluži. Za glasbeni vložek s pesmimi Rudolfa Maistra in Jožeta Privška je poskrbel ŽPZ Glasbena matica Maribor.

Organizatorji so uspešno izvedli 33. pohod v spomin na pekrske dogodke. Zahvala gre organizatorjem in sodelujočim, ki so poskrbeli za prijetno vzdušje in dobro počutje vseh udeležencev. Od naših štirinožnih prijateljev do starejših udeležencev, s prijetnim tempom in podporo gasilcev ter Slovenske vojske, so vsi dosegli svoje cilje.

Jaka Kos

Foto: Jaka Kos


 

Isti avtor