Na letošnjo strokovno ekskurzijo smo se članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje odpravile na prvi julijski vroč dan v enega največjih nasadov ameriških borovnic v Sloveniji, barjanski  nasad Jele Kitt v Borovnici pri Vrhniki.

Z nasadom  upravlja že druga generacija družinskega podjetja Palčičevih, ki je prve sadike ameriških borovnic na barjanska tla zasadilo leta 1985. S krčenjem zaraščenega zemljišča so nasade razširili na okrog 10 ha. Ob našem obisku so nam predstavili nasad in pripravili strokovno predavanje o  vzgoji ameriških borovnic. Tako smo veliko izvedele o tem, kako vzgojiti ameriške borovnice in potem tak nasad tudi vzdrževati.

Z zanimanjem smo si ogledale nasad, ki je v celoti zaščiten pred pticami s pritočnimi mrežami in obsega okrog 20.000 borovničevih grmov. Za opraševanje okrog 30 različnih sort borovnic skrbijo čebele iz lastnega  čebelnjaka.

Obiranje borovnic se je ob našem obisku ravno dobro začelo, tako da smo videle, kako poteka pridelava prvovrstnih borovnic za velike trgovske verige. Uživale smo ob okušanju sladkih barjanskih borovnic. Dobre volje in z željo, da bi nam tudi doma uspelo vzgojiti ameriške borovnice smo nadaljevale pot na kosilo v bližini Ljubljane in na vožnjo z barko po Ljubljanici.

Martina Oberžan

Foto: Stane Vodiškar


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekMaistrovi dnevi pri zasavskih osnovnošolcih