Danes bodo uživali na kopališču v Trbovljah. V Zagorju bo zvečer zapela Manca Špik. Na Bogenšperku bodo Resno moteni. V Hrastniku bo ilustracije na ogled postavil Andrej Potrata. Pa še kup stvari se bo danes dogajalo v Zasavju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 8. julija 2022

Vreme

Danes bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne se bo jasnilo. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.

Jutri bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14 °C.

V nedeljo bo spremenljivo, občasno pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bodo krajevne plohe. Ponekod bo še pihal vzhodni veter. V ponedeljek bo suho vreme.

Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 10. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Sedraž levi del (nadzorništvo Hrastnik) in od 8.30 do 10.30 odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič, izvod Jesenje (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Petkovi poletni večeri – Manca Špik

Danes se v Zagorju na mestni ploščadi pričenja serija koncertov v okviru prireditve Petkovi poletni večeri. Nocoj ob 20. uri se obeta koncert Mance Špik in njene skupine. Uveljavljena pevka je prvič samostojno nastopila na Melodijah morja in sonca 2005, na tem festivalu je že dve leti kasneje zmagala s pesmijo Baila, baila, baila, kasneje je pobrala še več nagrad. Uspešna je bila tudi na Slovenski popevki in tudi na izboru Eme je bila večkrat blizu zmage. Eme se je kljub temu udeležila dvakrat kot spremljevalna pevka. Leta 2012 je izdala svoj albumski prvenec Iz prve roke, leta 2017 pa album Oba s pesmimi, ki so v preteklih letih izšle zgolj kot singli.

Plavalni dan

Danes bo na Letnem kopališču Trbovlje potekal celodnevni program s številnimi aktivnostmi v vodi in ob njej. Aktivnosti se začnejo ob 9. uri s tečaji plavanja za otroke vrtca Trbovlje, plavalnimi tečaji za šolske otroke, nadaljevale pa se bodo s potapljaškim društvom DPD Trbovlje, ki bo poskrbel, da se boste lahko preizkusili v potopu. V programu bo sodeloval tudi Plavalni klub Rudar in Plavalna zveza Slovenije s svojimi aktivnostmi. Potekala bo tudi telovadba v vodi, vaterpolo turnir in odbojka na mivki ter številne druge aktivnosti za vse obiskovalce. V popoldanskih urah bo potekala tudi animacija z DJ-jem. Poskrbeli pa smo tudi za posebno ponudbo v okrepčevalnici Hajer.

Razstava ilustracij – Andrej Potrata

V Hrastniku bo Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik danes ob 18. uri na ploščadi pred Delavskim domom pripravil odprtje razstave ilustracij mladega avtorja Andreja Potrate.

 

Festival Bogenšperk – Resno moteni

V sklopu Festivala Bogenšperk bodo nocoj ob 20.00 pripravili prvo gledališko predstavo gledališkega društva KUD Vajkard Resno moteni. Šest ljudi prihaja na obravnavo k specialistu psihiatrije. Zaradi zamude zdravnika se čakajoči ob komičnem dialogu spoznavajo in se skušajo s skupnimi močmi upreti vsak svoji motnji. Jim bo uspelo omiliti svojo motnjo?

Režija Jona Brodar, igrajo: Boštjan Medved – Frederik, Jaša Brodar – Peter, Anamarija Sedevčič – Izabela, Petra Petrič – Marija, Barbara Bučar – Lili, Alojz Hauptman – Bob, Franci Jurič – Asistent, šepetalec Dalibor Kaludjer. Ogled predstave ni priporočljiv za otroke.

Počitnice v Hrastniku – kopanje

DPM Hrastnik je danes pripravilo za otroke kopanje v Aqua Romi v Rimskih Toplicah. Ob 9.00 se bodo zbrali na avtobusni postaji pred blagovnico (Mercator) in se z avtobusom odpeljali v Rimske Toplice.  Otroke bodo spremljali spremljevalci, domov pa se bodo vrnili okrog 14. ure.

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …

Večer družabnih igre v ZMŠT

Danes od 19. do 22. ure bodo pripravili v ZMŠT Trbovlje večer družabnih iger. Izbirate lahko med naslednjimi igrami: One night – ultimate daybreak, 7 wonders, Munchkin, Activity, Ubongo, Betraysal at house on the hill, Doblle, Dixit karte – origins, revelation, memories, Scotland yard, One night – Ultimate werewolf, Codenames, Unlock secret adventures, Azul, Magic maze.

Soigralce pripelješ s sabo ali jih najdeš na licu mesta. Če imaš najljubšo družabno igro, jo prineseš sabo, mogoče navdušiš še druge!

VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGFC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.

Pravljična urica

Danes ob 10. uri bodo knjižničarke iz Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje na letnem kopališču pripravile pravljično urico za otroke.

Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.

DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Končala je Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi. Z svoja dela je bila večkrat nagrajena. Razstavljala je na tridesetih samostojnih razstavah in velikem številu skupinskih doma in v tujini, ter sodelovala na likovnih kolonijah (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT kino

Top Gun Maverick

ob 18.00 uri

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell tam, kjer je njegovo mesto. Kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa, po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Žanr: akcijska drama (ZDA), režija: Joseph Kosinski, scenarij: Jim Cash, Peter Craig, Jack Epps Jr., Justin Marks, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer, igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Jon Hamm, Val Kilmer …

Thor: Ljubezen in grom

ob 20.30 uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.30 uri. Izvrni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni napisanih posebnih dni.

Savus