V Trbovljah so prvi električni pralni stroj pričeli izdelovati leta 1956. Naredili so ga v podjetju Elektro Standard, to je bil prvi pralni stroj, ki so ga naredili v bivši Jugoslaviji, skoraj celo desetletje pred pričetkom licenčne proizvodnje drugega slovenskega proizvajalca.

V podjetju Elektro Standard Trbovlje so leta 1955 skonstruirali pralni stroj, ki se je polnil od zgoraj in imel na istem ohišju še ločeno centrifugo. Načrt za pralni stroj je izdelal Ivan Skrinjar s sodelavci, med njimi je bil konstruktor Franc Sadar. Z vrha polnjeni stroji so postali kmalu v manjšini, saj so začeli prevladovati sodobnejše zasnovani stroji s horizontalno polnjenimi pralnimi bobni, ki so ponujali možnost kupa dodatnih funkcij. Razvojniki v Elektro Standardu niso uvideli prednosti drugačnega polnjenja bobna, kar je bilo za proizvodnjo usodno. Verjetno zaradi pomanjkanja finančnih virov in slabe marketinške in tehniške komunikacije s svetom (radikalna reorganizacija, nova poslovna usmeritev) so ostali daleč zadaj pri evoluciji pralnih strojev. Proizvodnjo so zato ustavili in zasnova odličnega proizvoda, ki ga danes prodajajo v stotinah milijonov kosov letno po vsem svetu, je ostala nedodelana in odšla v večno pozabo.

To so med drugim predstavili tudi na odprtju razstave Kluba ljubiteljev tehnike Trbovlje v Zasavskem muzeju Trbovlje ob deseti obletnici delovanja kluba. Na njej so predstavili nekaj tehniških dosežkov trboveljskih podjetij in ljudi, ki so pomenile za tiste čase izjemne tehnološke rešitve in odlične proizvode za različne gospodarske panoge. Predstavili so tudi brošure, ki so jih v klubu pripravili in izdali doslej: Jamska stojka (izdaja 2009), Analitska tehtnica (2012), Prednapetostni odvodnik (2012), in Dioda 1N400X (2014).

Ob desetletnici kluba so izdali brošuro Pralni stroj PS8. Gradivo so črpali iz Zasavskega vestnika, Wikipedije in diplomske naloge Franca Sadarja, med viri pa so bili piscem na voljo arhiv ZMT in informatorji, bivši zaposleni Elektro Standarda, ki so prispevali fotografije in gradivo. Brošuro so pripravili člani KLTT: Alenka Knez, Stane Kovačič, Stane Cenc, Igor Krhlikar, Gvido Knez, AntonijaOdlazek, Lucija Mlakar, Danica Tori, Danijela Korenjak, Miri Pangeršič in Jože Božjak. Brošuro je izdal Zasavski muzej Trbovlje.

MP

Naslovna fotografija je iz brošure Pralni stroj PS8.