Nagrado Tončke Čeč za leto 2020 za izjemne posamezne umetniške in kulturne dosežke v občini in zunaj nje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu občine, je za leto 2020 prejel Aljaž Bastič na prireditvi ob kulturnem prazniku v Delavskem domu Trbovlje 2. februarja 2020. Podelila jo je podžupanja občine Trbovlje Maja Krajnik. Objavljamo obrazložitev nagrade.

Aljaž Bastič

ima s področja kulture, tako glasbene, pevske kot televizijsko-filmske, kljub svoji mladosti, že veliko izkušenj. Svoje glasbeno udejstvovanje je začel v Glasbeni šoli Trbovlje, nato pa nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Tekom šolanja na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje je profesorje navduševal s svojo sposobnostjo snemanja in montiranja promocijskih videov ter organiziranja šolskih prireditev. Med drugim je leta 2012 organiziral prireditev GESŠ ima talent, ki je med dijaki požela veliko navdušenja.

Na pevskem področju se Aljaž lahko pohvali, da se je kar trikrat zapored, in sicer leta 2017, 2018 in 2019, uvrstil v Svetovni zbor mladih, kjer sodelujejo le najboljši mladi pevci. Svojo vsestranskost na področju kulture je pokazal, ko je med letoma 2012 in 2017 vodil mladinsko vokalno skupino Uosm.

Od leta 2017 pa vodi mešani pevski zbor Prosavus, s katerim je v dobrih treh letih delovanja dosegel zavidljive uspehe. Že na prvem Regionalnem tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih skupin Osrednje Slovenije je namreč prejel priznanje za obetavnega zborovodjo, zbor pa je osvojil zlato priznanje. Takšna popotnica jih je pripeljala na slovensko državno zborovsko tekmovanje Naša pesem 2018, kjer so nastopili kot prvi zasavski pevski zbor v zadnjih tridesetih letih.

Aljaž Bastič je z omenjenimi in vsemi nadaljnjimi uspehi pevskega zbora Zasavje in Občino Trbovlje zopet pripeljal na zemljevid uspešnih zborovskih regij. Pa vendar se njegovi uspehi tu še ne končajo. Na področju televizijske režije, iz česar je tudi dokončal študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je navdušil z izvirnim slovenskim muzikalom Butalci. Kakovost omenjenega muzika je opazila tudi Radio televizija Slovenija, ki je Butalce v lanskem letu trikrat predvajala. S svojimi dosežki in uspešnimi projekti, tako v lokalnem, kot na nacionalnem in nenazadnje tudi z izjemnimi uspehi v tujini je pomembno prispeval pri prepoznavnosti občine.

Savus

Foto: arhiv DDT