V četrtek, 6. februarja, je v Kulturnem centru Delavskega doma Zagorje potekala slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo plaket in priznanj dr. Slavka Gruma. Predanim ustvarjalcem z izstopajočimi kulturnimi dosežki se tovrstna priznanja v občini podeljujejo že od leta 1974. Seznam nagrajencev je v dolgih desetletjih že presegel število dvesto, včeraj pa so se na seznam vpisala še tri sveža imena: Rudi Medved, Andreja Ravnikar in Blaž Rojko. Priznanja je podelil župan občine Zagorje Matjaž Švagan. Objavljamo kratke obrazložitve priznanj.

Rudi Medved

je prejel plaketo dr. Slavka Gruma za njegov organizacijski in avtorski prispevek na področju kulturnega dogajanja v občini Zagorje in tudi širše. Medved je po študiju novinarstva dolga leta delal kot novinar in urednik na radiu in televiziji, kjer se je srečeval tudi s kulturnimi temami. Res polno pa je zaplul vanje, ko je leta 2004 prevzel vodenje kulturnega centra Delavski dom v Zagorju, kjer je vztrajal osem let. V tistih letih so v domu tekla številna obnovitvena dela, prenovljena je bila tudi Weinbergerjeva hiša z galerijo, protokolarno sobo in spominsko sobo Ladka Korošca. Na njegovo pobudo je prišla v Zagorje plesna šola Urška, zagnan je bil glasbeni cikel Jazzagorje in pesniško gledališče Stihovizija. Pesnil je že kot mladenič, leta 2009 pa je izdal pesniško zbirko Okruški večera/Ostanki spomina. Pesmi piše tudi za različne glasbenike, denimo Orleke in Ota Pestnerja. Je avtor publicističnih del 60 let živeti z glasbo ob jubileju glasbene šole, Pel bom, dokler bom živ v spomin na Ladka Korošca in predstavitve občine Imamo več, kot imajo veliki.

Andreja Ravnikar

je prejela plaketo dr. Slavka Gruma za njen angažma in dosežke na področju glasbenega dogajanja v občini Zagorje in širše. Svojo glasbeno pot je začela v domači, zagorski glasbeni šoli, kjer je pela v mladinskem pevskem zboru in se učila igrati flavto. Formalno izobraževanje je pred 15 leti z odliko končala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Članica pihalnega orkestra Svea je od leta 1996. Igra prvo flavto, po potrebi pa vodi tudi vaje orkestra. Večkrat je nastopala kot solistka na flavti, dejavna pa je tudi v društvenem upravnem odboru in pri različnih projektih. Tako je oblikovala sedanji logotip orkestra in pomagala pri snovanju prenove društvenih prostorov. Od leta 2000 poučuje flavto na hrastniški glasbeni šoli. Njeni učenci so bili že večkrat nagrajeni na različnih tekmovanjih, zaradi njenega predanega pedagoškega dela nekateri nadaljujejo šolanje na srednji šoli in glasbeni akademiji. Z Orkestrom slovenske policije je nastopala na koncertih doma in v tujini, sodelovala je tudi z Big bandom Zagorje in glasbeno skupino Lagard.

Blaž Rojko

je prejel plaketo dr. Slavka Gruma za delo na glasbenem področju. Najprej je deloval kot vzgojitelj predšolskih otrok. Tudi, ko je leta 1993 dobil status samostojnega ustvarjalca na področju kulture, je največ svoje ustvarjalnosti posvečal glasbeno-pedagoškemu delu z otroki in mladostniki. Vodil je številne delavnice in sodeloval pri pripravi didaktičnih gradiv za glasbeno vzgojo.

Za zborovske skladbe je prejel več nagrad na skladateljskih natečajih. Skladbe piše tudi za komorne skupine, ustvarja scensko glasbo za lutkovne predstave in gledališče.

V devetdesetih letih je postal aktivni član pihalnega orkestra SVEA in kasneje Viva. V Trbovljah je vodil moški pevski zbor Zarja in bil pobudnik prvega  zasavskega študentskega pevskega zbora Akademik. Dejaven je bil v srednješolskih pevskih zborih v Trbovljah in Litiji. Od 2011 je član Big banda Zagorje, od 2016 pa vodi žensko vokalno skupino Iris Izlake. Z mnogimi od naštetih skupin je na različnih tekmovanjih dosegel opazne uspehe.

Savus

Foto: Robi Verbajs/arhiv Občine Zagorje