V Državnem proračunu je Vlada RS za dnevno, temeljno dejavnost VDC (storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji) v poslanih izhodiščih za 2024 znižala za več kot 80% na materialu in storitvah, kar pomeni, da bi lahko VDCji, seveda tudi zasavski, delovali le še slaba 2 meseca. Pogreb!

Ob ponedeljkih bomo odslej objavljali komentarje dogajanja v Zasavju in tistega, ki je tako ali drugače povezano z Zasavjem. Morda ne vsak ponedeljek, takrat, ko bo komentar napisan, pa bo objavljen točno opoldne. Zato rubrika: Točno opoldne – ponedeljkov razmislek.

Saj vemo, da bodo letos varčevali, kjer se bo dalo. Vlada bo nekako morala krpati državni proračun. Tako ali drugače se bodo poznale katastrofalne poplave v lanskem letu. Vendar. Se tega ministri niso mogli lotiti bolj tenkočutno?

VDC Zasavje je v soboto praznoval 40 let delovanja pred polno športno dvorano v Zagorju. Kot je povedala direktorice dr. Špela Režun je pristojni minister Simon Maljevac pred dogodkom poslal opravičilo, da nobenega iz ministrstva ne bo, voščilo in zagotovilo, da se bodo odvzeta sredstva potrudili dobiti nazaj in naj ne skrbijo.

Maljveca razumem. Težko bi po Zagorju hodil z dvignjeno glavo, težko bi izjemno uspešnemu kolektivu čestital s cmokom v grlu. Verjamem tudi, da ni mogel najti na ministrstvu človeka, ki bi prišel izreči vse dobro zasavskemu VDC-ju, ki je eden najboljših v Sloveniji. Je pa bilo to skrajno poniževalno do ljudi, ki delajo v VDC, ki ga vodijo, do uporabnikov, njihovih staršev in do Zasavja.

Kaj pomeni, da se bodo potrudili sredstva za slovenske VDC dobiti nazaj. Nič. To pomeni, da se niso znali potegniti zanje, da so pristali na 80 odstotno zmanjšanje (sramota, kajne?), da niso zagnali vika in krika. Maljevac bi moral zagroziti z odstopom, če mu bodo tako zrezali sredstva na njegovem ministrstvu. Morda je to celo storil, ne vem. Vsekakor pa je to za vlado in pristojno ministrstvo še ena velika črna pika.

Ko politik reče, da naj ne skrbimo, napnemo ušesa. Zapeče v grlu. To pomeni, da je situacija resna in da jo ne obvladujejo. Ni odvisno od Maljevca, ali bodo v postavki za slovenske VDC zbrisali 80 odstotno zmanjšanje (kje, hudiča, so našli teh 80 %), odvisno je od vrhovnega šefa dr. Roberta Goloba in ostalih ministrov.

Tolaži me le nekaj. Vodja sekcija direktorjev slovenskih VDC-jev je Zasavčanka dr. Špela Režun. In, saj veste, ko se zasavskim babam nekdo zameri, se iz te kaše ne izvleče brez težav. Verjamem, da se tudi Maljevac in ministri ne bodo. Držim pesti: za Špelo, VDC-je, predvsem pa za vse ljudi, ki so potrebni pomoči. Čeprav … hmmm, bi bili ob takšnih predlogih potrebni pomoči tisti, ki sedijo v Vladi, se mi zdi. Naj se ministrice in ministri za teden dni preselijo v kakšen VDC, pa potem odločajo, koliko denarja jim bodo rezali.


Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekVključeni in pika
Naslednji članekPolicijski vikend