Dan pred Zagorsko nočjo je bil, kot vedno, zaznamovan s športom. V okviru občinskega praznika Zagorja ob Savi sta Občina Zagorje in Športno društvo Izlake tudi letos pripravila 15. Tek in pohod po Zagorski dolini, kolesarji pa so se vzpeli na Zasavsko Sveto goro.

Tek so organizirali za žensko in moško kategorijo za Občinsko prvenstvo Zagorje v uličnih tekih ter v osmih ženskih in moških kategorijah po pravilu Štajersko Koroškega pokala. Start je bil pod trojanskim klancem v Polšini, tekači pa so pretekli 10,5 kilometra dolgo progo vse do Zagorja.

Med ženskami so bile na 10,5 km absolutno najboljše Manuela Golob, Mateja Baš in Renata Vetrih, pri moških pa Rok Puhar, Matej Šturm in Miran Cvet. Na 5 km so v absolutni konkurenci traso z najboljšim časom pretekle Lea Čebin, Nataša Hribar in Karin Ojstršek, med moškimi pa Jan Berčon, Marjan Rosi Čebin in Žiga Brenjevec.

110 tekačic in tekačev se je pomerilo tudi na občinskem prvenstvu. Pri ženskah so bile na 10,3 km najboljše Mateja Baš, Mojca Sušnik in Polona Lavrič, pri moških pa Angelo Korica, Domen Drnovšek in Urh Grabnar.

Mlajše tekačice in tekači so tekli na 1000, 500 in 300 metrov, od katerih sta bila zadnja dva teka netekmovalna. Na 1000 m je teklo 21 otrok, pri dekletih so prva tri mesta osvojile Katja Brinjevec, Lara Maksim Bedrač in Pija Bantan, pri fantih pa Maks Kotar, Nejc Škrinjar in Tim Ocepek. Na 500 m je teklo 79 otrok, na 300 m pa 212. Teklo je tudi 19 invalidov.

Na 7,5 km dolg pohod po Zagorski dolini se je podalo 33 pohodnic in pohodnikov.

Kolesarski vzpon na Zasavsko Sveto goro

Vzpon na Zasavsko Sveto goro vsako leto v Zagorje privabi kolesarje, ki se podajo na 13 kilometrov dolgo progo – letošnji vzpon je bil že 19. Asfaltirana trasa poteka iz centra Zagorja preko Čolnišč do Kala, kjer se preko Šentlamberta kolesarji spustijo do zadnjega, 4km vzpona proti koči na Zasavski Sv. gori.

Absolutna prvakinja kolesarskega vzpona v ženski konkurenci je postala Katarina Novak, ki je traso prekolesarila v 43 minutah, šestih sekundah in dveh stotinkah. V moški konkurenci je absolutni prvak postal Dean Bratuš iz Hotederšice s časom 0:34:25.9, kar je tudi rekord proge. Občinska prvaka sta postala Lucija Arh v ženski in Peter Drnovšek v moški konkurenci. V ekipnem tekmovanju so najboljši čas dosegle ekipe BikeRepublic, LPP in KD Sprint. Najstarejša udeleženca vzpona sta bila Irena Berčon (1949) in Franci Koželj (1946), najmlajša pa Anamarija Hauptman (2001) in Timotej Hauptman (2009).

V duatlonu teka in kolesarjenja so bile v absolutni konkurenci pri ženskah najboljše Lucija Arh, Mateja Drnovšek in Urška Meserko, pri moških pa Miha Lajevec, Simon Bastl in Samo Kolenc.

Savus

Avtor naslovne fotografije: Klemen Vukič

Prejšnji članekVinjeni mladoletniki
Naslednji članekKonec tedna zaprta cesta čez hrib