Tema letošnjega Tedna otroka Skupaj se imamo dobro v ospredje postavlja druženje z vrstniki in grajenje medsebojnih odnosov, kar je nujno potrebno za ustrezen socialni in psihološki razvoj otrok. V preteklih dveh letih so bili otroci zaradi epidemiološke situacije za to zelo prikrajšani.

Posledično so se pri otrocih povečale duševne stiske. Podatki TOM telefona kažejo, da je prav prijateljstvo nekaj, po čemer mladi najbolj hrepenijo, da imajo družbo, v kateri se dobro počutijo, si zaupajo, se pogovarjajo ter nizajo skupne dogodivščine.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se je ob letošnjem Tednu otroka, ki poteka od 3. do 9. oktobra, povezala z raperjem Nipkejem, ki je postal letošnji ambasador. Da bi otroke čim bolj spodbudili k novim skupnim dogodivščinam, je nastala poskočna glasbena poslanica Skp se mava dobr.

V sklopu aktivnosti ob Tednu otroka je potekal tudi posvet Skupaj se imamo dobro, na katerem so govorci z različnih vidikov osvetlili pomen različnih aktivnosti, kjer se imamo lahko dobro. Pogovor je povezovala Špela Šebenik, koordinatorka otroških in mladinskih vsebin na Prvem (Radio Slovenija), na posvetu pa so sodelovali tudi Nina Babič, predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor, Slavko Pregl, mladinski pisatelj, Vid Žveglič, predsednik Otroškega parlamenta, Željko Božič, koreograf plesne šole Kazina, Lara Nedeljković, paraplesalka in seveda tudi ambasador Tedna otroka Nipke.

Teden otroka je program ZPMS že od leta 1954. Portret deklice za prvi Teden otroka je ustvaril Božidar Jakac. Besedna zveza teden otroka je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka.

Savus

Foto: ZPMS, arhiv Savus


 

Prejšnji članekKnjige umirajo. Pa res?
Naslednji članekBig band na Hvaru