ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Sterilizacija in kastracija

Z veterinarskega stališča je sterilizacija oziroma kastracija priporočena in svetovana za vse pse in mačke, ki niso namenjeni za parjenje. Sterilizacija se priporoča za psičke pred prvo gonitvijo, saj na ta način preprečimo bolezni, ki so hormonsko pogojene.

5 razlogov, zakaj sterilizirati ali kastrirati:

  1. Ni nepovabljenih gostov.
  2. Ni nezaželenih mladičev.
  3. Psi so lažje vodljivi, mački manj teritorialno agresivni.
  4. Ni zdravstvenih težav v zvezi s spolnimi organi.
  5. Zmanjšan prenos kužnih bolezni, predvsem pri mačkah.

Z vsako gonitvijo se  sprošča pri samicah val hormonov, ki vplivajo na maternico in mlečno žlezo in pri starejših psičkah lahko povzročijo vnetja maternice in tumorje mlečne žleze. Vnetje se velikokrat razvije v gnojno vnetje maternice. To je bolezen, ki se po navadi pokaže približno mesec in pol do dva meseca po končani gonitvi. Pri pasemskih psičkah lahko zdravimo bolezen medikamentozno, ki je drago, psičko pa moramo ob naslednji gonitvi obvezno pariti. Še vedno pa je prva izbira zdravljenja sterilizacija.

Pri določenih samičkah lahko pride mesec do dva po končani gonitvi tudi do navidezne brejosti. Psičke postanejo mlečne, domišljajo si, da imajo mladičke, ne jedo, so otožne. Pogoste navidezne brejosti še povečajo možnost nastanka tumorjev mlečne žleze.

Tumorji mlečne  žleze so sestavljeni tumorji. To pomeni, da je tumor sestavljen iz benignega in malignega dela. Rastejo različno hitro, vendar vsaka gonitev pospeši njihovo rast. Lahko se pojavijo le na enem sesku ali po celem mlečnem kompleksu. Žal je tu lahko zdravljenje le močno invazivno kirurško. Srednja preživitvena doba samičk je od pol do dveh let.

Psička na fotografiji je stara 10 let. Ni bila sterilizirana in se je vmes gonila. Njen tumor se je iz velikosti žogice za golf samo v dveh mesecih povečal na takšno velikost.
Psička na fotografiji je stara 10 let. Ni bila sterilizirana in se je vmes gonila. Njen tumor se je iz velikosti žogice za golf samo v dveh mesecih povečal na takšno velikost.

Psi …

Določeni lastniki ne želijo sterilizirati psičke zaradi inkontinence (nezmožnosti zadrževanja urina). Inkontinenca se lahko pojavi po sterilizaciji, ampak je zelo redka in pogostejša pri sterilizaciji starejših in večjih psic. Po mojih osebnih izkušnjah psičke, ki so bile sterilizirane mlade v naši ambulanti in so sedaj že starejše od osem let, niso prišle nazaj zaradi težav z inkontinenco.

Pri samcih se pojavijo težave z uriniranjem zaradi povečane prostate. Predstavljajte si, da imate samčka in v vaši bližini živijo štiri, morda celo šest samičk. Če se vsaka goni dvakrat letno in gonitev traja povprečno tri tedne, vendar pes feromone zazna še po končani gonitvi, ni težko izračunati, da se vaš samček goni celo leto in mu hormoni divjajo bolj kot vsakemu pubertetniku. Vse to vodi v to, da je pes razdražen, slabo vodljiv, se potepa in velikokrat pride domov z ugrizno rano, ali celo zlomljeno tačko zaradi bližnjega srečanja z avtom ali palico kakšnega lastnika samičke. Z zgodnjo kastracijo preprečimo večino teh težav, vendar se moramo zavedati, da je tukaj velikega pomena tudi sama vzgoja psa.

 

… in mačke

Pri mucah je zgodba glede kastracij in sterilizacij podobna, če ne celo še slabša. Lastniki samičke že dajo sterilizirati, saj se muca ne goni le dvakrat letno kot psičke, temveč na vsake dva tedna, če je samec ne oplodi. To je za lastnike lahko stresno, ker muce imajo resnično nočne serenade, zaradi katerih mi ne moremo spati. Bolezni rodil so enake kot pri psičkah in zdravljenje enako. Samičke zbolijo zaradi vnetja maternice in imajo zelo pogosto tumorje  mlečne žleze.

Najpomembnejše z veterinarskega stališča in pomembno za zdravje vaše muce je, da se s spolnim kontaktom in ugriznimi ranami med mucami prenašata dve zoprni virusni bolezni, in sicer mačji aids (FIV) in mačja levkoza (FeLV). Najbolj so boleznim izpostavljeni prav nekastrirani samčki, ki se borijo za naklonjenost muc in možnost parjenja.

Muca, ki se goni privablja več samcev naenkrat. Ima lahko mladičke z različnimi samci in kateri jo lahko tudi okuži z FIV ali FeLV, bolezni pa se preneseta tudi na mladičke.

Koristi sterilizacije ali kastracije

Sterilizirane ali kastrirane živali so na splošno bolj zdrave, živijo dlje, se ne potepajo, ostajajo v okolici doma in niso zanimive kot konkurenca nekastriranim samcem. Zatorej vsem lastnikom svetujem, če psička ali muca ni pasemska in namenjena za razplod, jo sterilizirajte oziroma samčke kastrirajte. Tako boste imeli bolj zdravega ljubljenčka in veliko manj težav z nepovabljenimi gosti ter nezaželenimi mladiči in predvsem nižje veterinarske stroške zdravljenja ugriznih ran, zlomov tačk ali prekinitev nezaželenih brejosti.

Miran Knez, dr.vet.med.
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si

Isti avtor