V Steklarni Hrastnik se vedno kaj dogaja. V zadnjem času se v Hrastniku o njihovi steklarni marsikaj govori. Da odpuščajo, da zapirajo proizvodne linije, da jih zapuščajo veliki kupci, da proizvodnjo selijo v Srbijo, da bodo zaprli staro steklarno itn. … Hoteli smo preveriti govorice in vodstvu Steklarne Hrastnik poslali nekaj vprašanj. Objavljamo vprašanja in skop odgovor, ki smo ga prejeli iz te hrastniške firme.

Vprašanja

»Prosimo vas za odgovore na naslednja novinarska vprašanja, ki so posledica različnih govoric v hrastniški dolini:

Ali v Steklarni Hrastnik res odpuščate več delavcev? Koliko in zakaj, kakšne profile?

Ali je res, da boste zaključili proizvodnjo v starem delu tovarne?

Koliko linij ste ustavili in zakaj?

Ali je res, da selite proizvodnjo v Srbijo (Paračin)?

Je strategija podjetja v Hrastniku še vedno enaka, kot ste jo zastavili v zadnjih letih (specializacija – stekleničke za kozmetično industrijo in steklenice za prestižne blagovne znamke žganih pijač)?

Kakšne so razmere na tržišču, ki ga pokriva hrastniška steklarna in kaj se obeta v naslednjem letu?

Kakšna je odločitev vodstva firme, kaj bo Steklarna Hrastnik gradila v novi obrtni coni v Hrastniku?«

Odgovor Steklarne Hrastnik

Odgovor(e) nam je poslal Denis Mancevič.

»Vezano na vaša vprašanja vam v nadaljevanju posredujemo odgovor Steklarne Hrastnik: Ob ohlajanju svetovnega gospodarstva in potrošniških indeksov, ki se odražajo tudi v padcu naročil in rasti zalog pri naših ključnih poslovnih partnerjih embalažnega stekla, smo primorani začasno temu prilagoditi poslovanje. To je v takšnih cikličnih fazah povsem običajna poslovna praksa. Optimizacija delovnih procesov zadeva tudi t.i. mehke oblike prenehanja delovnih razmerij, torej predčasnega upokojevanja in ukrep začasnega čakanja na delo, ki jih izvajamo v omejenem in zgolj nujno potrebnem obsegu. Ocenjujemo, da gre za prehodno obdobje, ki bo trajalo 2-3 kvartale oz. do enega leta.«

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Ivan Skvarča
Naslednji članekZimski pohod na Mrzlico