Delavsko kulturno društvo Svoboda Dobrna je v četrtek, 15. junija, v domu društva na Ribniku pripravilo zanimivo druženje, kjer je ljubiteljski zgodovinar Rok Sterniša predstavil delček kulturne in industrijske dediščine Dobrne, nastopil je tudi kitarist Matej Hribovšek.

Na srečanju se je zbralo okrog 40 članic in članov društva, krajank in krajanov krajevne skupnosti Alojz Hohkraut ter ostalih obiskovalcev. Zbrane je nagovoril tudi trboveljski župan Zoran Poznič, nekoč tudi sam prebivalec Dobrne.

Ljubiteljski zgodovinar Rok Sterniša je ob starih fotografijah predstavil delček bogate kulturne in industrijske dediščine Dobrne – od prve omembe Dobrne s štirimi kmetijami v Otakarjevem urbariju leta 1265, preko rudarskih kolonij, ko se je na tem območju začelo pospešeno izkopavati premog in vse do današnjih dni, ko o teh naseljih ni ostalo nobenih sledi, saj je območje prekrito z jalovino in drugimi izkopnimi materiali.

Srečanje je z glasbo in pesmimi popestril kitarist Matej Hribovšek, ob koncu pa so udeleženci ob pogostitvi sproščeno poklepetali.

Savus

Foto: Mojca Sterniša