Po dveh šolskih letih se je 36 dijakov Gimnazije Litija ponovno podalo na smučarska pobočja SKIamade v Flachau. V pripravah so se dotaknili predvsem varnega in odgovornega smučanja, saj se neodgovorno in objestno obnašanje na progi in izven njih kaj hitro zaključi na neprijeten način. Po zaključenem vikendu so bili zadovoljni in se bodo, če bodo to dopuščale razmere, še vračali.

V treh dneh so dijaki popolnili svoje smučarsko znanje, se družili, se drugi dan v večernih urah sprostili v bližnjih Terma Amade. Dan smo pričeli v zgodnjih jutranjih urah in ob 8.30 uri že pričeli z delom na snegu, kar vsekakor terja ustrezno fizično pripravo. Srečo smo imeli tudi z vremenom, ki nam je glede na muhasto zimo služilo vse tri dni. Prvi dan smo se zadrževali na predelu Flachau in Wagraina, drugi dan smo se z vsemi tremi skupinami podali na drug konec smučišča vse do Alpendorfa. Tretji dan pa smo raziskali še del smučišča Flachauwinkl-Kleinarl, ki so ga v letu 2020 povezali z novo gondolo. Za prihodnje smučarske podvige nam je ostalo še pobočje Zauchensee-Flachauwinkl.

Dijaki si podobnih smučarskih vikendov želijo tudi v prihodnje, zato se bomo na šoli trudili, da tudi nove generacije litijskih gimnazijcev ne bodo ostale brez te možnosti.

V šolskem letu 2021/2022 smo na šoli pridobili nekaj novih fitnes naprav (veslač, tekalna steza, dve kombinirani fitnes napravi), rekvizitov in pripomočkov, s katerimi lahko dijakom športnikom, vsem ostalim dijakom in zaposlenim ponudimo nekaj več za izboljšanje ali pa vzdrževanje osnovne kondicijske priprave. Pouk športne vzgoje lahko prilagodimo tudi dijakom, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave in tako vadijo po njim prilagojeni vadbi. Prav tako lahko dijaki že pri rednih urah športne vzgoje del vadbe opravijo v fitnesu. Obisk fitnesa pa je možen tudi izven rednih ur športa po predhodnem dogovoru s profesorji. Počasi se po koronskem obdobju vračajo tudi interesne dejavnosti na področju športa in z njimi tudi medrazredne tekme v odbojki, nogometu. V načrtu pa je, da se dijaki do konca šolskega leta pomerijo še v nekaterih drugih športih.

Na šoli se trenutno šola 25 dijakov s statusom športnika, od tega 6 s statusom A, ki omogoča še več prilagoditev v času šolanja in s tem lažje usklajevanje šolskih in športnih obveznosti. Med njimi so Urban Indof (kickbox), Bor Artnak (tenis), Ula Vidmar (jahanje), Nuša Harb (kegljanje), Eva Krafogel (bowling) in Matic Ulčar (kolesarstvo). Certifikat športnikom prijazno izobraževanje, ki ga podeljuje OKS, pa nas še naprej zavezuje, da z izkazanim načinom dela nadaljujemo tudi s prihodnjimi generacijami naših dijakov.

GL

Foto: Gimnazija Litija