Občina Hrastnik in Energetska zadruga Zeleni Hrastnik v sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus bodo v torek, 23. januarja, pri OŠ heroja Rajka v Hrastniku odprli skupnostno samooskrbno sončno elektrarno Sončna šola Hrastnik.

Sončna šola Hrastnik na strehi hrastniške osnovne šole bo s 300 kW moči prva zadružna skupnostna samooskrbna sončna elektrarna v državi. Z električno energijo bo oskrbovala 15 gospodinjstev, tri javne stavbe in dva objekta lokalnega gospodarstva. Njena posebnost pa je tudi način in model vzpostavitve skupnostne samooskrbe, ki omogoča, da koristi ostanejo v lokalni skupnosti.

»Sončna šola Hrastnik je prvi projekt Energetske zadruge Zeleni Hrastnik, katere cilj je prispevati k čim večji samooskrbi iz obnovljivih virov energije. Po demokratičnih načelih združuje tako Občino Hrastnik kot zainteresirane občanke in občane. In medtem ko zadruga že razvija podobne projekte skupnostne samooskrbe, zanimanje za posnemanje hrastniškega modela prihaja iz vse Slovenije. To je zelo pozitiven znak, saj lahko energetske skupnosti pomembno prispevajo k razogljičenju energetskega sektorja ter obenem zagotovijo, da proizvodnja in potrošnja električne energije ostaneta v rokah lokalne skupnosti,« so zapisali na spletni strani Občine Hrastnik.

Savus

Foto: Občina Hrastnik/Timotej Vrtnik


 

Prejšnji članekBogdan Barovič o previsoki ceni ogrevanja
Naslednji članekZačasno postajališče v Kisovcu