ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Smučanje na Medvednici

Od aprila 2016 vodi Smučarsko društvo Trbovlje Andraž Hernavs. »Rad imam smučanje, imam dva sinova, ki prav tako rada smučata, in želim si, da lahko k izboljšanju stvari tudi sam pripomorem,« je povedal. »Moram pa priznati, da si društva ne bi upal prevzeti, če ne bi imel ob sebi ekipe ljudi, ki so vsi zelo motivirani in delajo s srcem.« Kot je povedal Hernavs, je bilo društvo še pet let nazaj v zelo slabem finančnem stanju. Poudaril je, da je predvsem prejšnji predsednik Jure Perme zaslužen, da se je izkopalo iz finančnih težav in je lahko končno začelo uresničevati svoj program.

In ta je bogat. V okviru društva deluje alpska šola, v katero je trenutno vključenih že 25 otrok, ki redno trenirajo. Organizirajo tudi smučarske tečaje, ki se jih letno udeleži od 100 do 150 otrok. Društvo ima v lasti kočo v Lontovžu, na Medvednici pa kočo in vlečnico. Smučišče Medvednica je last okoliških kmetov, s katerimi pa ima društvo sklenjeno pogodbo. Lok smučišča meri okrog 800 metrov, vlečnica 600. V začetku prejšnjega leta so na njej opravili tehnični pregled, ki ga je nujno opravljati vsakih 15 let. Letos so jo opremili z nekaj dodatnimi sidri, povečali so tudi plato pred kočo in tako uredili večjo dostopnost do smučišča. V teh dneh so obnovili obratovalno dovoljenje, ki velja dve leti.

Vse to so drage investicije, ki jih večinoma pokrivajo s sredstvi donatorjev. Nabavili so tudi teptalni stroj, ki so ga – je rekel Hernavs – že prebudili iz »zimskega spanja«. Za novo smučarsko sezono imajo namreč vse pripravljeno.

Da Zasavje potrebuje smučišče, so dokazali smučarji prejšnjo sezono. »Ko smo objavili, da je smučišče odprto, je prišlo prvi dan smučat 300 ljudi,« je povedal Heranvs. »To je za Medvednico nepojmljivo. Ker nisem bil tam, so mi kolegi po telefonu rekli, naj pridem pogledat, če ne verjamem, ampak se bojijo, da ne bom imel kje parkirati.«

Ker možnosti zasneževanja smučišča za zdaj še nimajo, ga bodo odprli, ko bo zapadlo dovolj snega. Uradno bo obratovalo ob sredah in četrtkih od 12. do 16. ure ter ob sobotah in nedeljah od 9. do 16. ure. Če bo zanimanje, pa tudi po dogovoru, pravijo v društvu.

Tatjana Polanc Kolander

Članek je bil objavljen v Zasavskem tedniku, letnik 4, številka 11

Isti avtor