ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Pridejo tudi na dom

Občani, ki razmišljajo o naložbi v učinkovitejšo rabo energije, lahko nasvet in pomoč poiščejo pri energetskih svetovalcih. Ti jim svetujejo o primernih ukrepih na njihovem objektu in jim pomagajo izpolniti tudi vloge za pridobitev subvencij Eko sklada. Svetovanje poteka v energetsko svetovalni pisarni, za obisk pa se je potrebno predhodno naročiti prek brezplačne telefonske številke 080 1669 ali kontaktnih podatkov, objavljenih na spletni strani www.ensvet.si.

Občani, ki so prejemniki redne denarne socialne pomoči, pa so upravičeni tudi do obiska svetovalca na domu. Pri strokovnem delavcu na Centru za socialno delo se morajo za obisk prijaviti z izpolnjenim letakom ZERO. Ti letaki so na voljo na Centrih za socialno delo, za Zagorjane tudi v avli Občine Zagorje ob Savi.

Ob obisku na domu energetski svetovalec izvede ustrezne meritve in izračune, na podlagi katerih svetuje, kako zmanjšati rabo energije in vode in s tem seveda tudi stroške. Poleg nasveta občani prejmejo tudi paket enostavnih naprav za zmanjšanje rabe energije in vode (varčne sijalke, podaljški za elektriko s stikalom za izklop, varčevalni nastavki za pipo in tuš, tesnila za okna itd.). Vrednost paketa je ocenjena na 50 evrov. Z upoštevanjem nasveta in z namestitvijo omenjenih naprav se stroški za porabljeno energijo in vodo na letni ravni lahko zmanjšajo za okrog 100 evrov. V nadaljevanju svetovalec predstavi tudi možnosti za različne zahtevnejše ukrepe, za katere bi lahko (morda v bodočnosti) na Eko skladu pridobili podporo v obliki nepovratnih sredstev ali kredita.

Eko Sklad

Projekt finančno podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Isti avtor