Včeraj, 11. avgusta, so se številni prijatelji in znanci na pokopališču na Dobovcu poslovili od Mihe Halzerja, nekdanjega vrhunskega slovenskega kolesarja. Eden najbolj vsestranskih gorskih kolesarjev, nosilec dveh srebrnih medalj na evropskem in svetovnem prvenstvu, se je poslovil v 39 letu življenja.

Hrastničan Miha Halzer se je rodil leta 1985. Z izjemno vztrajnostjo in velikim talentom je postal izjemen kolesar. Še posebej so ga privlačile ekstremne preizkušnje, zato ni čudno, da je postal eden najboljših kolesarjev v takrat precej novi disciplini krosa na izpadanje (eliminator).

Najprej je tekmoval v kolesarskem krosu, kasneje je dirkal tudi v spustu in enduru, preiskušal se je tudi na dirkah s cestnimi kolesi. »Novo disciplino eliminator je odkril bolj po naključju, ni pa bilo naključje, da je v naslednjih letih redno posegal po najvišjih mestih v svetovnem pokalu, tudi do zmage,« so zapisali na Kolesarski zvezi Slovenije.

V mladih letih se je navduševal tudi nad drugimi športi, v Hrastniku je treniral npr. košarko. Vendar je kot mladinec že nastopal v kolesarskem krosu. V okolici Hrastnika so takrat celo uredili nekaj prog, ki so jih Hrastničani uporabljali za treninge. Bil je neustrašen, kar je dokazoval predvsem na spustih. Kot starejši mladinec je leta 2002 in 2003 osvojil naslova državnega prvaka. Potem je njegovo športno pot za nekaj časa zaustavila poškodba.

Čez nekaj let je pričel ponovno tekmovati na dirkah slovenskega pokala v spustu in v disciplini enduro. »Svoje največje uspehe in tudi eno največjih za slovensko gorsko kolesarstvo pa je dosegel v zlati dobi discipline eliminator,« so zapisali na KZS.

S pogumom, nepopustljivostjo, izjemno močjo in eksplozivnostjo mu je bila predvsem disciplina eliminator pisana na kožo. Imel je odličem občutek, ni se ustrašil trdega dela in dosegel je ene največjih uspehov v slovenskem kolesarstvu. V svetovnem pokalu se je tri leta redno uvrščal med najboljše, vrhunci njegove kariere pa so bili drugo mesto na svetovnem prvenstvu leta 2012, drugo mesto na evropskem prvenstvu leta 2013 in zmaga na dirki svetovnega pokala v Novem Mestu na Moravskem (Češka) leta 2014.

V Zasavju se ga bomo spominjali kot iskrivega možaka, ki je bil vedno v »muvingu«. Njegove oči so bile vedno na preži, presenečal je s hudomušnimi pripombami, znal je biti nežen in divji. V zadnjih letih se je posvečal delu v gozdu, saj se je preživljal kot samostojni podjetnik s sečnjo dreves in čiščenjem gozda.

MP

Foto: KZS