Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V naslednjih dneh bomo predstavili nekaj zgodb z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Poplave v Lučah 2

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 2. del

V dneh, ki so za nami smo se spraševali, kako naprej? Tudi če trgovine odprejo, kako bomo plačevali, saj v današnjem času večinoma plačujemo s plastičnim denarjem. Na srečo so to pred dvema dnevoma uredili.

V trgovini sem nabrala najbolj nujne potrebščine, na blagajni pa se je zataknilo. Plačilo ni bilo mogoče. Na bančnem računu seveda imam denar, v denarnici pa ne dovolj gotovine. Vendar, plačilo s kartico ni mogoče, ker ne delajo pos terminali. Rešila me je prijazna prodajalka, ki mi je posodila 50 evrov z besedami: »Boš vrnila, ko boš lahko dvignila!« Bančni avtomati niso delali, pošta, ki je v Lučah tudi edina »banka«, je bila poplavljena. Do gotovine enostavno ni bilo mogoče priti.

Veliko je takšnih ljudi, predvsem starejših, ki so navajeni plačevati z gotovino. Denar imajo na računu a kaj, ko ne morejo do njega, saj je bila pošta pod vodo. In tu se je zopet pokazala sosedska solidarnost.

Vodja pošte me je poklicala in vprašala, kakšno je stanje na pošti? Nič drugačno kot drugod. Voda je odtekla, ostala sta le mulj in blato. In zopet, akcija. Poštar iz Solčave se je nekako prebil do Luč, da je prinesel ključ. Drugo poštarico so s traktorjem pripeljali, dokler je šlo, naprej pa škornji in pot pod noge.

Osem ljudi, ki živijo (živimo) nad pošto, je čistilo prostore, da bi se poslovanje lahko čimprej začelo. Danes (četrtek) je pošta še vedno zaprta, saj še nima vzpostavljene internetne povezave, tako kot je nimamo še nikjer v Lučah.

V prostorih pošte so še vedno paketi, ki čakajo, da jih bodo uspeli dostaviti naslovnikom. Nekateri so uničeni, kot je uničeno nekaj blaga, ki ga imajo.

Upamo, da bomo kmalu spet nemoteno obiskovali našo pošto, ki je nekakšno stičišče zbiranja in pridobivanja informacij, včasih hitreje od interneta, vsaj na vasi je tako. Kljub utrujenosti smo občutili zadovoljstvo, da smo lahko pomagali, kot verjetno še bomo v prihodnjih dneh.

AK

Foto: AK (pred in po čiščenju pošte)

 


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus