Pisatelj Boris Karlovšek pridno stopa po pisateljskih poteh svojega brata dvojčka Igorja Karlovška. Tokrat je gost oddaja Sledi korakov, ki jo pripravlja novinar Igor Gošte.

Borisa sem pred dobrim letim gostil v hrastniški knjižnici (januarja ga bom v zagorski), kjer je predstavil prvi in drugi del knjige Tajni policijski sodelavec. V tokratni oddaji pa je predstavil še nekatera druga svoja dela.

Tudi svojo prvo knjigo Stoja na krogih, ki govori o Leonu Štuklju. Marsikaj zanimivega je povedal o svojem poznanstvu z legendarnim olimpionikom in pravnikom. Slišali boste denimo, kako se je Štukelj med drugo svetovno vojno za las izognil usmrtitvi in še marsikaj zanimivega o njegovem življenju.

V nadaljevanju je predstavil romane Tajkun, Domovina, Minister, torej knjige, ki so izšle pred par leti. Nekatere pri Založbi Primus, druge drugje. Par besed je namenil tudi mladinski literaturi. Kar nekaj mladinskih del je že napisal. Katera, pa si oglejte oziroma prisluhnite v oddaji.

Najnovejši roman, ki je izšel pri založbi Primus, nosi naslov Medene solze. Gre za zanimivo ljubezensko zgodbo, ki se dogaja v obdobju komunizma in se konča po dolgih desetletjih v današnjem času. Bolezen, ljubezenski zapleti, nesprejemanje drugačnih idej, prikrivanja, šport in glasba so glavne teme omenjene knjige, ki jo boste zagotovo prebrali na mah.

Pred kratkim pa je pri Založbi Avrora izšel njegov kriminalni roman Krvava odkupnina. Del recenzije, ki sem jo napisal za Časopis Slovenec, gre takole: »Krvava odkupnina je pravi skandinavski kriminalni roman, ki pa ga je napisal Slovenec. Zgodba se v celoti odvija na Švedskem. Pohlepna politika, narkomanska druščina, gospodarstveniki, ki si pri politiki kupuje ugodnosti, skorumpirani tožilci in kriminalisti, ljubezen dveh povsem nedolžnih v tej zgodbi ter seveda zločinec, ki ne pozna milosti, so pravi recept za to, da knjigo vzameš v roko in jo daš iz rok, ko je branje na koncu. Zgodba se začne z umorom premierja Olofa Palmeja, z dejanjem prebrisanega odvetnika, ki ga premami vonj denarja, in za to plača visoko ceno, se nadaljuje z ugrabitvijo, mnogimi presenetljivimi preobrati, ki te peljejo v svet korupcije, kriminala in zločinov. Nenazadnje se umori vrstijo kot po tekočem traku. Seveda pa vam ne bom zaupal, ali se zgodba kriminalnega romana konča s srečnim ali tragičnim koncem.«

Več o tem delu, tudi zakaj je zgodbo umestil na Švedsko, lahko prisluhnete v oddaji, v kateri je ob koncu pisatelj omenil tudi, kaj še ustvarja. Zaupamo vam lahko, da med drugim piše nov kriminalni roman, povezan z umetno inteligenco. Več pa si oglejte v oddaji.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič


 

Prejšnji članekHej, ti!
Naslednji članekDanes dogaja