Danes se je v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču pričel 34. sejem turizma Alpe-Adria, ki si ga lahko obiskovalci ogledajo do sobote, 3. februarja. Med destinacijami se bo letos v Dvorani B (Marmorna dvorana) predstavila tudi regija Zasavje, saj se bodo prvič skupno predstavile zasavske občine Hrastnik, Zagorje ob Savi in Trbovlje.

Na sejmu se bo predstavljalo več kot 350 turističnih ponudnikov iz 13 držav. Obiskovalci bodo lahko odkrivali različne destinacije, ki ponujajo doživetja, od aktivnega preživljanja počitnic do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine.

Zasavski spremljevalni program

Danes, v sredo, 31. januarja od 10. do 15. ure se bo predstavila Hiša domačih okusov Pr Čop iz Podkuma. Z domiselnim združevanjem izvirne slovenske in zasavske kuhinje ter s posluhom za sodobno kulinariko bo prepričal kuharski mojster Lojze Čop. S knapovskimi, steklarskimi in drugimi značilnimi jedmi, bodo Zasavci prikazali najbolj okusen del naše tradicije.

V četrtek, 1. februarja, od 10. do 18. ure bo skrbela za zanimivosti robotka Eva, ki zna voditi javne prireditve. Nastopala je tudi v Bruslju in pomagala dedku Mrazu. Je humanoidni družabni robot, ki predstavlja humanizacijo tehnologije. Eva je prava atrakcija, ki bo s svojo pojavo in moderiranjem čudovito popestrila dogodek.

V soboto, 1. februarja od 10. do 18. ure pa bodo v glavni vlogi male umetnine iz Zasavja. Obiskovalce bodo pozdravile knapovske marionete, male umetnine, ročno izdelane lepotice, ki oživijo na odru in pričarajo pravljično vzdušje za otroke in mlade po srcu. Zasavci bodo pokazali, kako v Zasavju ohranjamo tradicijo in bogato kulturno dediščino lutkarstva. »Bled ima jezero, Idrija ima čipke, mi pa najlepše marionete,« pravijo organizatorji.

Kaj prinaša skupen nastop?

S skupnim nastopom in z oblikovanjem celovite turistične ponudbe na ravni regije se v zasavskih občinah nadejajo skupnih projektov na področju turizma, saj so prepričani, da ta panoga lahko prinese dodano vrednost tudi zasavskim občinam. »Za razvoj konkurenčnega turizma in izboljšanje prepoznavnosti zasavske regije želimo in moramo delovati regionalno, izkoristiti vse zasavske potenciale (narava, industrijska in kulturna dediščina, dogodki …) in si skupaj prizadevati za razvoj edinstvene destinacije, ki bo prepoznavna doma in v mednarodnem prostoru. Konkretno to pomeni, da smo v lanskem letu začeli s skupnim regijskim dogodkom – kulinarični festival Zasavski šporhet (Ajmoht, Funšterc in Grenadirmarš), že tretje leto pa skupaj z Občino Laško uspešno peljemo projekt Pot srečno. Skupen nastop na sejmu Alpe Adria pa bo začetek tvornega medobčinskega sodelovanja, ki bo v čimprejšnjem času privedel do skupne koordinacije, promocije in tudi formalne organizacije regijske turistične ponudbe Zasavja,« so prepričani organizatorji skupnega nastopa Zasavja na sejmu Alpe Adria.

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Marija Filač
Naslednji članekNominiranec Primož Zelenšek