Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodila učiteljica Marija Mija Filač, obeležujemo pa tudi dan brez cigarete in narobe obrnjen dan.

Pravljična urica za najmlajše v Trbovljah, pa tudi Zasavska ljudska univerza ima več dogodkov: začetek pogovorne skupine, začetni tečaj španščine, učenje digitalnih orodij in običajne sredine redne aktivnosti. Lahko si ogledate odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 31. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -3,  najvišje dnevne od 6 do 11 °C.

V četrtek se bo po dokaj jasnem in ponekod meglenem jutru oblačnost povečala, popoldne bo v severovzhodnih krajih lahko padla kakšna kaplja dežja. V petek bo delno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 12.30 ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem TP Čemšenik, izvod Klopčič (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Spodnja Medija, izvod Hmeljno, Medija (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Pravljična urica

V Knjižnici Toneta Seliškarja danes ob 17. uri vabijo najmlajše na zadnjo pravljično urico v januarju. Še zadnjič bodo prisluhnili pravljici, ki bo pričarala zimsko vzdušje, prihodnjič pa bodo s pravljicami že klicali pomlad.


ZLU

O življenju in vse, kar spada zraven

ZLU vas vabi, da se pridružite pogovorni skupini O življenju in vse, kar spada zraven. Skupina je namenjena vsem generacijam, saj verjamemo v moč raznolikosti in bogastvo izkušenj, ki jih lahko delimo med seboj. Pridružite se prvemu srečanju, kjer boste raziskovali različne vidike življenja, delili svoje zgodbe, mnenja ter se učili drug od drugega. Srečanja bodo potekala 1-2 krat na mesec, pri čemer bomo termine prilagajali željam udeležencev in potrebam, ki se bodo oblikovale na prvih srečanjih. Prvo srečanje bo danes ob 14. uri v prostorih ZLU v Trbovljah. Srečanje bo vodila Nika Bukovšek.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU pričenjajo z začetnim 40-urnim tečajem španščinena ravni A1. Tečaj se prične danes ob 17 uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje, Trg svobode 11 a, Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

Brezplačni 40-urni program o digitalnih orodjih in umetni inteligenci se pričenja na ZLU  ob 16. uri. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Program zagotavlja praktično znanje o osnovnih Google aplikacijah in podpornih aplikacijah za urejanje besedil in prevajanje, kar je ključno za vsakdanje upravljanje z informacijami in komunikacijo. Prav tako se osredotoča na praktično uporabo velikih jezikovnih modelov, orodij za izdelavo slik in videoposnetkov ter aplikacij za pretvorbo besedila v govor. Izvajalca: bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Galerija Delavski dom Hrastnik

Razstava Vojna za Slovenijo

V Galeriji Delavskega doma Hrastnik je do četrtka, 1. februarja, odprta razstava Vojna za Slovenijo. Ogledate si jo lahko vsak dan med 17. in 19. uro. V sklopu obeležitve 30. obletnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo, je ZVVS v sodelovanju z Muzejem Slovenske vojske pripravil osveženo in dopolnjeno razstavo o osamosvojitveni vojni 1991. Prva postavitev razstave se je simbolično odvila v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Marija Mija Filač

Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodila učiteljica Marija Mija Filač. Ves čas delovne dobe je učila na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta Trbovlje, trikrat je imela tudi mandat upraviteljice šole. Ob rednem delu se je odločila, da je treba v Trbovljah ustanoviti društvo, ki bo skrbelo za dobro lokalnih otrok – Društvo prijateljev mladine. Občina Trbovlje je bila tako med redkimi slovenskimi občinami, ki je imela to društvo že leta 1953. Na občinskem nivoju je aktivno sodelovala pri zbiranju sredstev za gradnjo počitniškega doma na Debelem Rtiču. Umrla je 14. marca leta 2017.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan boja proti kajenju

Dan brez cigarete ali svetovni dan boja proti kajenju, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjajo na hude posledice obeh, spodbujajo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnijo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.


Nazaj obrnjen dan

Vse naredite od zadaj naprej, obleko nosite s hrbtno stranjo spredaj, pozdravljajte z zbogom in se poslavljajte z dober dan, sogovorniku pokažite hrbet, ko govorite z njim, kosilo začnite z desertom – čakajte, ni to edini pravi način, da začnete kosilo?

 


 

Savus

Foto: arhiv Savus


Ne prezrite!

Zasavc leta

V petek, 2. februarja, ob 19. uri ste vljudno vabljeni na prireditev Zasavc leta v Delavski dom Trbovlje. Proglasili bomo Zasavko in Zasavca leta 2024, še prej predstavili nominiranke (Nika Barič, Marjeta Hribar, dr. Špela Režun) in nominirance (Iztok Kovač, dr. Uroš Ocepek, Primož Zelenšek). Kulturni program: Delavska godba Trbovlje po vodstvom Jožeta Kotarja. Slavnostni govornik: Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš.


 

Prejšnji članekBela stavka
Naslednji članekNa današnji dan: Marija Filač