Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Svet poskušamo videti skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes je na vrsti Maruša Štibelj.

Leta 1986 rojena Maruša Štibelj je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Likovnega društva Kranj ter umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Živi in dela v Kranju.

Ustvarjanje v tehniki kolaža bi lahko primerjali s filozofijo tistih, ki zagovarjajo teorijo o prvotnem kaosu, iz katerega je nujno ustvariti red. Ali pa z alkimisti, ki so menili, da mora vsaka tvarina, vključno s človekom, od svojega začetnega stanja, materie prime, skozi različne faze očiščevanja priti do svoje popolnosti.

Maruša Štibelj je svojo tvarino skozi različne faze obdelovanja pripeljala do nivoja, za katerega je menila, da zadovoljuje njene likovne standarde, proces zaustavila in nastala je slika, ki zadovoljuje tudi naša estetska merila. Nabor navidezno naključno izbranih fragmentov različnih oblik je pester in sestavljen na način, ki nam ponuja urejenost, odsotnost vsakega nepotrebnega balasta in estetsko harmonijo, ki nas popelje v stanje prijetnega sanjarjenja. In to je dovolj. Intelekt lahko počiva, ni mu potrebno iskati logične povezave med ptičem, slonom, košem za smeti in fotografskim aparatom, ki so poleg ostalega sestavni del kompozicije.

Slikarka sama je povedala, da je njena slika sestavljena iz spontanih impulzov, ki so se je dotaknili in jih je prav tako spontano porazdelila po slikovnem polju. Lahko bi rekli, da je ustvarila popoln kolaž, saj ni lepila le papirja, ampak tudi spomine iz njenega letošnjega poletja.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek