V soboto, 25. marca, je na 1. OŠ Celje potekal državni debatni turnir. Učenci iz celotne Slovenije so debatirali na vnaprej pripravljeno debatno trditev: Slovenija bi morala dati prednost posodobitvi železnic in ne cestam. 

Debatni turnir je v sodelovanju s 1. OŠ Celje in v sklopu projekta Zelena kohezija organiziral Zavod za kulturo dialoga Za in proti (ali krajše ZIP), ki je nevladna, neprofitna organizacija, katere primarna dejavnost je koordinacija debatnega programa v Sloveniji na osnovnošolski, srednješolski in univerzitetni ravni, izobraževanje o debati in kritičnem mišljenju, spodbujanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih. 

Finala in podelitve zasluženih priznanj sta se udeležila tudi župan Celja Matija Kovač in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratovšek.

Tokrat je debaterjem OŠ Tončke Čeč pod mentorstvom učiteljice Urše Bajda uspelo vrhunsko delo. Ekipa Trije mušketirji (sedmošolci Ela Brina Sikili, Brina Jež in Urh Pertinač Baš) je v treh debatnih krogih osvojila najvišje število točk med vsemi 36 ekipami. Žal jim je en poraz preprečil uvrstitev v finale, a kljub temu jim je uspelo osvojiti odlično peto mesto. Med posameznimi govorci je med 104 udeleženci Ela Brina Sikili osvojila prvo mesto in postala državna prvakinja. Brina Jež se je uvrstila na izjemno četrto mesto, Urh Pertinač Baš pa je bil 17.

Odličen rezultat je dosegla tudi ekipa Kanarčki v klobuku z dvema govorkama (Stela Prelogar in Veronika Frol). Med začetniškimi ekipami sta osvojili peto mesto. Za ekipo Gobe (Ela Medvešek, Maša Kralj in Minela Čamo) pa je bil tokratni debatni turnir neprecenljiva izkušnja.

Savus

Foto: OŠ Tončke Čeč