Današnja četrtek bo precej bogat z dogodki. V Trbovljah bodo mladi parlamentarci govorili o duševnem zdravju otrok in mladih, zvečer bodo vrteli film o Antonu Martinu Slomšku, v Hrastniku bodo izdelovali papirnate rože, v Zagorju pripravili pravljično uro. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 30. marec 2023

Vreme

Danes bo pretežno oblačno, le na severovzhodu delno jasno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno lahko rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 9, najvišje dnevne od 11 do 16 °C.

V petek in soboto kaže na spremenljivo do pretežno oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami, v soboto tudi posameznimi nevihtami. Sprva bo še pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesta 1. maja v Hrastniku pri Steklarni Hrastnik poteka do 31. marca izmenično enosmerni promet zaradi prevezave plinovoda v sklopu komunalne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz je urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim. Enosmerna cesta bo potekala od tržnice proti OŠ Tončke Čeč in ne obratno (od OŠ proti tržnici), kot do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Zaradi izrazitih padavin v noči s 26. na 27. marec je bila voda v nekaterih delih trboveljskega vodovoda motna, zato je Komunala Trbovlje preventivno uvedla ukrep prekuhavanja vode. Zaznali so tudi okus vode po postanem oz. nekoliko kovinski okus, ki je bil verjetno posledica intenzivnega dotoka vode iz gravitacijskih virov v vodovodni sistem.  Po posvetu z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so za celotno območje javnega vodovoda Trbovlje uvedli preventivni ukrep prekuhavanja vode. NLZOH je v torek, 28. marca, odvzel vzorce vode za analize, rezultati bodo znani v nekaj dneh. Z rezultati bodo uporabnike seznanili na spletni strani Komunale Trbovlje in na druge ustaljene načine. Do takrat pa ostaja v veljavi preventivni ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane.

Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute. Natančnejša navodila za prekuhavanje vode najdete na spletni strani podjetja.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Občina Trbovlje

Otroški parlament

V Sejni dvorani Občine Trbovlje bodo danes Občina in Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravili 33. regijski otroški parlament z naslovom Duševno zdravje otrok in mladih.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Delavnica – izdelovanje rož

Danes ob 17.30 uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri bodo izdelovali rože iz krep papirja in ostalih materialov s sekcijo Sončnice Društva invalidov Hrastnik. Izdelovanje rož iz papirja je svojevrstna umetnost, ki ima korenine v preteklosti. Dekleta in žene so ob posebnih priložnostnih in praznikih prostor okrasile s papirnatim cvetjem. Sončnice bodo učile izdelati različne vrste papirnatih rož: narcise, tulipane, vrtnice, marjetice. Šopek lahko podarimo ali pa z njim polepšamo svoj dom. Vabljeni otroci in starši.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Ura pravljic

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje bodo danes ob 17. uri pripravili ura pravljic z ustvarjalno delavnico. Vabljeni, poslušali boste pravljico in nato še skupaj ustvarjali.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Ivan Seljak Čopič

V novi galeriji Medija v Vili Medeja v Zagorju je na ogled razstava akademskega slikarja Ivana Seljaka Čopiča. Razstavo je omogočil Mestni muzej Idrija – Cerkno. Odprta je do 17. aprila. Ustvarjalnost Ivana Seljaka – Čopiča obsega skice, risbe, ilustracije, grafike, akvarele, olja, listine, plakate, gledališke scene, značke, sgraffite, mozaike… Zaznamuje ga vsestranskost, ki pa ji je enotna preprosta in čista likovna govorica. Zdi se, da je tako kot je potreboval pestrost in raznolikost v svojem umetniškem izražanju, potreboval angažiranost tudi v javnem kulturnem življenju. Bil je med pobudniki in udeleženci prve slovenske slikarske kolonije v Izlakah leta 1964 in bil nato predsednik koordinacijskega odbora slikarskih kolonij v Izlakah, Škofji Loki in Idriji.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Januša Mravlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta prva samostojna razstava trboveljske likovne umetnice Januše Mravlje z naslovom Prebujajoča. Januša Mravlje se je z likovno umetnostjo začela ukvarjati v zadnjih dveh letih, pred tem pa se je kot univerzitetna diplomirana ekonomistka posvečala karieri in družini. Med drugim je v letih 2010 in 2011 organizirala številne plesne dogodke, z organizacijo dogodkov se je ukvarjala do leta 2021, ko se je začela posvečati izdelovanju nakita in slikanju, hkrati pa je pisala pesmi in se posvečala izobraževanju na področju energijskih terapij. Razstava Prebujajoča ponuja vpogled v njeno likovno ustvarjanje. Vodilni motiv je iskanje kreativnosti ter vpliv energije v človekovem telesu. Razstava bo na ogled do 2. aprila.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Srečen bo čas

ob 18. uri

Slovenski biografski igrano-dokumentarni film (2022), režija David Sipoš, igrajo Ožbej Romih, Robert Dragar

Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil vse svoje življenje. Srečen bo čas je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anica Kužnik

Na današnji dan se je leta 1921 v Krškem rodila igralka in gledališka režiserka Anica Kužnik, vnukinja slovenske matere Ane Dimnik. Igralsko pot je začela pred drugo svetovno vojno v Krškem, nadaljevala pa pri trboveljski gledališki skupini Sokol. Po drugi vojni se je pridružila Sindikalnemu gledališču SKUD. Za uspešno kulturno-prosvetno delo je prejela leta 1967 Linhartovo značko, leta 1982 zlato značko Društva prijateljev mladine Slovenije, leta 1982 srebrno značko ZSMS in leta 1987 bronasto priznanje OF.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan sprehoda v parku

Tudi če sicer nikoli ne greste na sprehod v mestni park, se 30. marca vsekakor spodobi, da si ga privoščite. Danes je namreč dan sprehoda v parku. V Zasavju najdete nekaj nekaj lepih parkov ali kotičkov, vrednih sprehoda.


Savus