sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

SKIZ – Kaja Urh

Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Kajo Urh, ki povezuje tradicionalno slikarstvo z digitalnimi mediji. To je tudi zadnja objava v tej seriji.

Kaja Urh

Rojena je bila leta 1988. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je najprej diplomirala iz slikarstva in kasneje tam še magistrirala. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Likovnega društva Kranj. V svojem delu se osredotoča na odnos med tradicionalnem slikarstvom in digitalnimi mediji. Živi in dela v Kranju.

Slikarka je ciklus svojih del poimenovala Ringa Roses, njegov začetek pa sega v leto 2016. Kaže, da se ciklus še vedno nadaljuje in je kar številčen, saj so za zagorsko zbirko izbrana dela oštevilčena z 42, 44 in 45.

Kaja Urh pripada New Age generaciji ustvarjalcev, vendar se vsaj s kotičkom očesa še vedno spogleduje z dobro staro klasiko, predvsem v smislu izbire likovne tehnike, pri kateri uporablja slikarske prijeme. Vsebinsko so njena dela bližje sodobnim elektronskim smerem komuniciranja, predvsem različnim spletnim oblikam. Njeno umetniško delovanje bi lahko opisali kot reciklažo aktualnih vizualnih informacij v novo kvaliteto. Naključno izbrane fotografske motive uporablja za osnovo in jih slikarsko obdela. S prelepljanjem platna z enakomernimi vertikalnimi trakovi in uporabo akrilnih barv doseže poseben trepetljav značaj podobe, ki zahteva od gledalca koncentracijo in osredotočenost. Po principu neke vrste optičnega mešanja, ne samo barv ampak tudi strukturirane površine, se pred gledalcem pojavi remake, slika, pri kateri se samo še v ozadju prepozna izhodiščna informacija.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor