V Hrastniku so v sredo, 25. maja, v Galeriji Mašinhaus pripravili tiskovno konferenco pred pričetkom jubilejne 20. izvedbe mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji.

Festival so predstavili: umetniški vodja festivala Branko Potočan, župan občine Hrastnik Marko Funkl in direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik Miha Mirt.

Festival bo v juniju potekal v vseh treh zasavskih občina, v Hrastniku od 1. do 5. junija, v Zagorju ob Savi od 2. do 4. junija, v Trbovljah od 22. do 24. junija. Tradicionalno so organizatorji poskrbeli, da bodo lahko obiskovalci spremljali različne plesno gledališke predstave, lutkovne predstave za otroke in odrasle, ulične predstave, cirkuške nastope, koncerte, delavnice …

Umetniški vodja festivala in še marsikaj več Branko Potočan je o 20 letih Rdečih revirjev dejal: »Dvajset festivalov ni mala malca, je že kar ornk kosilo. Iz majhne prireditev je festival postal nekaj velikega. Brez podpore občine in KRC-a v vseh letih bi ga ne mogli razviti tako, kot smo ga.« Dodal je, da je vesel, da se v Hrastniku urejujejo prostori, ki so povezani z rudarjenjem in bodo letos na voljo tudi festivalskim prireditvam.

Župan Marko Funkl: »Dvesto let rudarjenja in 20 let Rdečih revirjev je zanimiva vzporednica. Ponosni smo na industrijsko in kulturno dediščino. Festival Rdeči revirji je eden glavnih promotorjev Hrastnika in Zasavja. Želimo si, da se še bolj usidra v zavest Zasavcev.

Letos bodo pripravili veliko prireditev na prostem. Miha Mirt je poudaril, da bo ulično dogajanje prineslo v mesto posebno energijo. Pa tudi dogajanja na novih prizoriščih v Mašinhausu in Kompresorski postaji bodo tako za nastopajoče kot gledalce posebno doživetje.

Po Potočanovih besedah bodo vsak dan pripravili kakšno od prireditev, ki bo kot smetana na torti: od predstave En k te gleda, koncerta Koala Voice, plesno gledališke predstave Zasedanje, plesno gledališke predstave gostov iz Portugalske, premierne večžanrske predstave Srečno do plesno glasbenega spektakla Afrofonija. Mirt je izpostavil, da bodo pripravili turi razstavo majic in plakatov iz 20 let Rdečih revirjev, Funkl pa , da bodo v soboto pripravili kulinarično srečanje z naslovom Ne kuhamo vojne, kuhamo boršč. Nanjo bodo povabili tudi begunce iz Ukrajine, ki bivajo v Hrastniku in okolici. Omeniti velja, da bodo na Rdečih revirjih v Hrastniku tokrat nastopili kar trije pihalni orkestri: poleg domačih Steklarske in Rudarske godbe še Orkester slovenske vojske.

MP

Foto: MP