torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

SKIZ – Azad Karim

Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Azada Karima, ki ga je pot umetnosti popeljala vse od Iraka do Ajdovščine.

Azad Karim

Rojen je bil leta 1954 v kurdistanskem Arbilu, v Iraku. Leta 1976 je končal študij na Inštitutu za likovno umetnost v Bagdadu, istega leta se je preselil v Jugoslavijo in nadaljeval študij na ljubljanski likovni akademiji. Leta 1980 je diplomiral na slikarskem oddelku pri profesorju Kiaru Mešku in čez tri leta končal še specialko pri profesorju Zvestu Apolloniu. Izpopolnjeval se je še v Londonu in Parizu. Od leta 1984 živi in dela v Ajdovščini. Posveča se slikarstvu, grafiki, kiparstvu in oblikovanju.

Pisni viri v zvezi z njim največkrat izpostavljajo zanj značilen dualizem. Njegova osebnost, tako po človeški kot tudi umetniški strani, združuje tradicionalizem Vzhoda na eni in modernizem Zahoda na drugi strani. Umetnost, ki jo ustvarja takšna osebnost, se ne kaže v strogi bipolarnosti, ampak v ubranem zlitju in istočasnem ohranjanju avtonomnosti obeh svetov.

Sliki, nastali v Zagorju, imata prav takšen značaj. V njiju se prepletata mistika in logika, spontanost in načrtovanost, subtilnost in odločnost, vse je, kot mora biti. Nekje sem zasledil ugotovitev, da je v slikarjevem delu prisoten uglajen dekorizem, a menim, da gre za izpiljeno estetiko, značilno za ustvarjalce z rutinirano tehniko.

Kolorit je izčiščen in variira v toplo-hladnih in hkrati tudi v svetlo-temnih sekvencah. Asketski izbor barv je uporabljen optimalno, tako da sliki nista prenasičeni in delujeta zračno. Kompozicijsko sliki spominjata na plasti sedimentnih usedlin iz pradavnine, v katerih so shranjeni spomini in čakajo, da bodo nekoč najdeni.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor