Denis Šketako, hrastniški triatlonec, je v nedeljo, 8. maja, dosegel najboljši rezultat na slovenskem teku mednarodne tekaške in humanitarne manifestacije Wing for Life. Pretekel je 55,5 km. V ženskem teku je slavila švedska dolgoprogašica Sophia Sunberg.

Po štirih letih je uradni tek spet potekal tudi v Sloveniji. Na njem je sodelovalo 1.460 tekačic in tekačev. Na vseh svetovnih tekih, ki so se pričeli ob isti ure, pa jih je teklo kar 161.892. Veliko jih je sodelovalo tudi na invalidskih vozičkih.

Udeleženci slovenskega teka, med njimi so bili tudi tujci, so se na progo podali na Kongresnem trgu v Ljubljani, tekli čez Domžale do Kamnika, Komende, Cerkelj na Gorenjskem, Vodic in Medvod. Najboljša na slovenskem teku sta bila na koncu slovenski triatlonec Denis Šketako in Švedinja Sophia Sundberg, ki sta pretekla 55,5 in 49,3 kilometrov. Švedinja je bila s tem rezultatom celo tretja na svetu. Hrastničan Denis Šketako, ki se počasi poslavlja od tekmovalnega triatlona, je po teku dejal: »Prijavil sem se, ker sem si želel dobrega treninga pred prihajajočimi triatlon tekmovanji. Za cilj sem si najprej izbral 35 kilometrov, potem sem podaljšal na 42, ampak je kar steklo in kar naenkrat sem bil na trasi sam.«

Tekače na tem teku začne pol ure po začetku teka loviti zasledovalno vozilo. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek zaključil, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.

Udeleženci so letos s štartninami po vsem svetu zbrali 4,7 miljona evrov, celoten znesek pa bo spet namenjen iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače pod okriljem fundacije Wings For Life.

Od leta 2014 se je globalnega dobrodelnega teka skupaj udeležilo že več kot milijon ljudi. Skupaj so tekači pretekli 10.266.768,10 kilometrov in zbrali že 38,03 milijonov evrov.

Savus

Foto: Fb Denis Šketako