četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Sindrom suhega očesa zaradi nošenja mask

Nošenje mask je pomembno za preprečevanje širjenja koronavirusa, vendar se zaradi rednega nošenja mask srečujemo z do sedaj še nezaznanimi težavami. V enem od preteklih nasvetov smo pisali o težavah s kožo in negi kože pri uporabi mask (https://savus.si/kako-negovati-kozo-pod-masko/). Poleg zamegljenih očal pa smo zaznali še nov neželeni učinek  – sindrom suhega očesa.

Sindom suhega očesa

Sindrom suhega očesa je stanje, ki nastane, ko količina in kvaliteta solznega filma nista zadovoljiva. Solzni film je sestavljen iz več komponent (maščobnega, vodnega in sluznega sloja) in če se pojavi težava z eno od njih, pride do sindroma suhega očesa. Sindrom suhega očesa se lahko izraža kot:

  • srbenje oči, občutek tujka v očeh,
  • pekoč, lahko tudi pikajoč, občutek v očeh,
  • rdeče oči,
  • občutljivost na svetlobo,
  • zamegljen vid.

Sindrom suhega očesa je lahko tudi posledica jemanja nekaterih zdravil, laserske operacije oči, izpostavljenost vetrovnemu, onesnaženemu ali suhemu okolju, dolgo gledanje v zaslon brez vmesnega počitka.

Sindrom suhega očesa zaradi nošenja mask pa je novo stanje, za katerega sicer še ni opravljenih študij. Predvidoma najpogosteje prizadene starejše osebe, uporabnike leč in osebe, ki zaradi narave dela maske uporabljajo dalj časa.

Zakaj prihaja do te težave?

Ena od teorij je, da je vzrok zračni tok oz. zrak, ki ga izdihamo. Če maska ne tesni dovolj, zrak, ki ga izdihamo, prodre mimo oči in povzroči hitrejše izhlapevanje solznega filma, kar posledično privede do sindroma suhega očesa.

Ker pa se ta težava pojavlja tudi pri nošenju mask, ki bolj tesnijo, je postavljena še ena hipoteza, po kateri naj bi zgornji rob maske onemogočal spodnji veki normalno mežikanje in s tem vlaženje oči.

Kaj lahko storimo?

Če pri nošenju mask niste opazili teh težav, potem vam ni potrebno storiti ničesar.

Če pa imate simptome, ki so značilni za sindrom suhega očesa, lahko:

  • uporabljate maske, ki se bolj prilagodijo obrazu (prilagoditev na nosu in za ušesi),
  • (čisti) robček zvijete in date pod zgornji rob maske. To naj bi preprečilo izhajanje izdihanega zraka,
  • ponoči na oči položite tople obloge (npr. brisačo zmočite s toplo vodo in jo položite na oči) – to stimulira žleze, ki so odgovorne za maščobni del solznega filma,
  • uporabljate kapljice za vlaženje oči oz. pri resnejših simptomih se posvetujete z zdravnikom.

V nobenem primeru pa ne opustite nošenja mask in se ne dotikajte obraza oz. oči z neumitimi rokami.

Vabljeni v našo lekarno po nasvet glede izbire kapljic za vlaženje oči.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje

Slika: sindrom suhega očesa, povezan z nošenjem mask, https://core-uwaterloo.s3.amazonaws.com/uploads/2020/08/0001-2-scaled.jpg (dostopano 24.11.2020)

Isti avtor