Na OŠ Tončke Čeč večkrat gostijo učitelje iz drugih slovenskih  šol, obiščejo jih tudi učitelji iz tujine. Od 21. do 24. novembra so na šoli gostili dva učitelja z španske Gran Canarie.

V Trbovljah smo gostili učiteljico angleščine Juano Tereso Dominguez in učitelja matematike Oriola Folcha s Srednje šole IES El Rincón – Las Palmas. Učitelja sta si ogledala našo šolo, učenci so jima v šolski knjižnici predstavili našo domovino in naš kraj.

V času pouka sta v razredih opazovala različne pristope in metode poučevanja, zaradi katerih sta pravzaprav tudi obiskala prav našo šolo. Učiteljice Alja Volker, Iva Lah, Monika Žagar in Nina Vučilovski ter njihovi prvošolci so jima prikazali učno uro po metodi KZK (Korak za korakom), ki jo naše učiteljice že zelo dolgo uspešno uporabljajo pri pouku. V  tretjem razredu sta si pri učiteljici Nini Vidmar ogledala učno uro, izvedeno po metodi NTC (učenje skozi igro). Ta metoda je pri učencih zelo priljubljena.

Petošolci so pri pouku angleščine s svojo učiteljico Biljano Makuljević iskali skriti zaklad ter utrjevali znanje angleščine. Pri kuharskem krožku so jima učenci NIS z učiteljicama Sašo Klančišar in Kajo Klančišar pripravili dve tradicionalni zasavski jedi funšterc ter grenadirmarš. Za učence je bila naloga malce drugačna kot običajno, saj so s pomočjo QR kode morali sami poiskati del manjkajočega recepta in eno izmed tradicionalnih jedi pripraviti po svoje – ji dodati nove sestavine. Naša gosta sta pri kuhanju  z veseljem pomagala in jedi tudi poskusila.

Spremljala sta pouk angleščine v 9. c oddelku NIS z učiteljico angleščine in pedagoginjo Eriko Gajser Bizjak, moč uporabe IKT – mentimeter z učiteljico Biljano Makuljević in učno uro zgodovine po metodi »vloga sodnika na sodišču« z učiteljem Karlom Bračkom.

Izjemno sta bila presenečena nad raznovrstnim delovanjem in vključevanjem šolske knjižnice v celoten učni proces na šoli, tako formalno – z izvajanjem pouka in učnih ur interesnih dejavnosti, kot tudi omogočanje sodelovanja vsem učencem pri raznolikih natečajih in projektih. Najbolj ju je zanimalo delovanje šolskega debatnega kluba, ki ga na naši šoli že vrsto let vodi Urša Bajda.

Učenci so jima skupaj z učiteljico Mojco Arh predstavili učno uro Plesna misija, ki poteka zunaj šolskih zidov s pomočjo mobilne aplikacije CŠOD misija. Ob popoldnevih in večerih smo ju popeljali skozi okuse tradicionalne zasavske kulinarike (Mala mal’ca, K5, Pr’ Čop, Gostišče Martin).

Povedala sta, da je bila izkušnja izjemna predvsem zaradi ljudi, ki sta jih srečevala – dr. Špele Režun, ki jih je popeljala po dejavnostih VDC v Zagorju ob Savi, vseh, ki sta jih srečala na obisku Srednje tehniške šole Trbovlje, kjer sta se tudi dogovorila za začetek sodelovanja. S svojo energijo in entuziazmom ju je navdušila tudi inženirka in ustanoviteljica SOS šole Alenka Knez, in seveda vsi zaposleni in učenci OŠ Tončke Čeč.

S tovrstnimi aktivnostmi se vedno znova kalimo in preizkušamo v različnih vlogah, pridobivamo nova znanja in izkušnje. S sodelovanjem v mednarodnih projektih razširjamo obzorja učiteljem in celotnemu kolektivu ter neposredno tudi učencem. S pozitivnimi mednarodnimi izkušnjami bogatimo naše vsakodnevno pedagoško delo, krepimo strpnost in bolje sprejemamo drugačnost.

Marjana Eberlinc

Foto: OŠ Tončke Čeč