ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Rozacea

Rozacea je pogosta kožna bolezen, ki se začne kot reverzibilna rdečica obraza, ki kasneje ostane. Rdečica se lahko počasi razširi do nosu, čela in brade. Občasno so lahko rdeča tudi ušesa, prsi in hrbet. Rozacea lahko povzroča več kot rdečico – značilni so zardevanje, razširjene žilice, rdečina obraza, papule, pustule in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu. Očesna rozacea lahko spremlja obrazno in se kaže kot vnetje različnih delov oči (vek, veznic, roženice, …), kar povzroča srbenje, občutek tujka v očesu, rdečino in oteklino očesa.

Rozacea najpogosteje prizadene ljudi med 30 in 50 letom starosti s svetlo kožo, tako moške kot ženske. Ženske pogosteje, vendar je pri moških lahko potek hujši.

Vzrokov za nastanek rozacee je več in niso do konca pojasnjeni. Na nastanek naj bi vplivala družinska anamneza, imunski sistem – protitelesa na pršico Demodex folliculorum v lasnih mešičkih in okužba s Helicobacter pylori, hormonske spremembe, stres, prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana, alkohol, …) in zunanji vplivi (mraz, vročina, veter, …).

Dermatolog je postavil diagnozo. In kaj zdaj?

Najpogostejši nasveti, ki jih dobite pri postavitvi diagnoze:

Bodite pozorni na oči.

V kolikor imate razdražene ali rdeče oči ali katerokoli drugo težavo, povezano z očmi, kontaktirajte dermatologa ali oftalmologa čimprej. S tem boste preprečili razvoj težav z vidom.

Poiščite sprožitelje za poslabšanja.

Poslabšanja lahko izzove pregrevanje, hrana, stres, … Vse, kar izzove poslabšanje, je sprožitelj. Kljub temu, da je poznanih več sprožiteljev, ni nujno, da bodo vsi izzvali poslabšanja pri vas. Izogibanje sprožiteljem lahko pomaga preprečiti poslabšanja.

Bodite nežni do svoje kože, uporabljajte sončno kremo in previdno izbirajte make-up.

Rozacea lahko povzroči, da vaša koža postane zelo občutljiva. Lahko se pojavi neprijeten občutek pri umivanju obraza s krpico, pri uporabi izdelkov s parfumi ali adstringenti. Zaščitite kožo s sončno kremo, saj lahko že nekaj minut na soncu brez zaščite povzroči poslabšanje.

Zavedajte se, da lahko pride do poslabšanj, ki so pogosto nepredvidljiva.

Pred obiskom dermatologa si zapišite vprašanja, ki se vam postavljajo.

Naslednjič bomo bolj podrobno pogledali, kateri so najpogostejši sprožitelji in podali nasvete za nego kože.

Vabljeni v našo lekarno za več nasvetov.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Previous article
Next article

Isti avtor