sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Vremenoslovci napovedujejo sončen in vroč dan, popoldan so možne tudi nevihte. Počivajte in pijte veliko brezalkoholnih pijač, najbolje vodo. Sicer pa naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 7. julij 2024


Vreme

Danes bo večinoma sončno in vroče. Pihal bo jugozahodni veter. Popoldne ni izključena kakšna nevihta.

Jutri se bo predvsem na severu države povečala verjetnost popoldanskih neviht.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje pri Zagorju velja do 28. decembra 2024 izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo od 8. do 9. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Center, izvod 5.center (nadzorništvo Hrastnik) in od 9. do 13. odjemalcem iz TP Restavracija, izvod 1. Agro mak (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


ZMŠT

Bazen Trbovlje

Letno kopališče Trbovlje je odprto vsak dan od 9. do 19. ure, večerno rekreativno plavanje je omogočeno od 20. do 21 ure. Kompleks obsega veliki plavalni bazen, srednji bazen za otroke in bazenček za najmanjše. Na voljo je veliko zelenih površin, kot tudi površin, uporabnih za športne igre kot so odbojka na mivki, namizni tenis, badminton, trampolin … Nameščena so tudi otroška igrala, v srednjem bazenu pa tobogan za najmlajše.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Vitrina Delavski dom Hrastnik

Andrej Potrata: Razstava stripov

V vitrini Delavskega doma Hrastnik je na ogled razstava stripov hrastniškega ustvarjalca Andreja Potrate.


Pred Delavskim domom Hrastnik

Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah

Pred delavskim domom v Hrastniku si lahko ogledate zunanjo občasno razstavo z naslovom Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah, ki prikazuje gladovno stavko zasavskih rudarjev v juliju leta 1934.


Park pred OŠNHR Hrastnik

Duost mamo oblub

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom Trbovlje – kino


Starodavna mišologija

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov (Francija, 2023), režija David Alaux, Eric Tosti, Jean-François Tosti, scenarij David Alaux, Eric Tosti, Jean-François Tosti, igrajo Kaycie Chase, Christophe Lemoine, Emmanuel Curtil …

Ko jezen morski bog grozi, da bo uničil mišje mesto, miška najame pomoč mačke, da bi obnovila mir. Skupaj se duo spopade s požrešnimi morskimi pošastmi in visokimi orkami.


Jaz, kapitan

ob 18. uri

Drama, izvirni naslov Io capitano (Belgija, Francija, Italija, 2023), režija Matteo Garrone, scenarij Matteo Garrone, Massimo Ceccherini, Massimo Gaudoso, igrajo Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo …

Film Mattea Garroneja (Gomorra) je homerska pravljica o popotovanju dveh najstnikov, ki se v iskanju boljšega življenja odpravita iz Dakarja v Italijo. Toda od uresničitve sanj ju ločijo labirint kontrolnih točk, grozote centrov za pridržanje, razgreta Sahara in prostrane vode Sredozemskega morja.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor