Rudarsko tradicijo v Hrastniku ohranjajo živo člani in članice Rudarske godbe Hrastnik, ki bo leta 2023 praznovala častitljivih 170 let. Ob tej priložnosti so si pleharji zadali poseben projekt – na novo posneti avdio in video za legendarno skladbo Adijo knapi. K sodelovanju so povabili tudi skupino Orlek, ki se je projektu brez zadržkov pridružila.

Remake skladbe je pripravil producent Jamirko. Skladba je moderna, z vložkom rapa, ki ga je pripravil Kristjan Adamlje. V rapu se spominja svojega dedka, ki je vsakdanji kruh služil globoko v rudniških rovih.

Avdio snemanje je potekalo v RSL studiu v Novem mestu, videospot pa so godbeniki in Orleki v celoti posneli v Občini Hrastnik. Snemanje je potekalo v rudniških prostorih in rudniškem rovu. Videospot je nastal pod okriljem snemalca in producenta Tomaža Praunseisa in njegove JP – Jaganath produkcije. Premierno predstavitev videospota so pripravili v Delavskem domu Hrastnik v četrtek, 10. novembra.

Rudarska godba Hrastnik in Orleki so spisali novo zgodbo, ki jo posvečajo vsem rudarjem. Naj bo skladba Adijo knapi v spomin in opomin vsem naslednjim generacijam.

Savus

Foto: Tomaž Preinseis