petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Razstava o misijonarju Pernišku

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča si lahko ogledate razstavo o življenju in delu misijonarja Ludvika Perniška, rojenega v Svibnem, ki jo je pripravil Jože Potrpin.

Ludvik Pernišek se je rodil leta 1891. Želel je postati duhovnik. Imel je sestro Jerico, ki je bila redovnica, zagrebška usmiljenka. Vstopil je k salezijancem na Rakovniku. Prišla je prva svetovna vojna. Bil je celo na vzhodni in soški fronti. Po vojni se mu je želja uresničila.

Leta 1925 je kot bogoslovec odšel v Argentino, kjer je bil leta 1930 v Bahia Blanca posvečen v duhovnika. V Slovenijo je prišel predvsem zaradi ponovitve nove maše, ki jo je v Svibnem s sorodniki in farani obhajal 21. junija 1931. Potem se je vrnil na severni del obsežne pokrajine Patagonija, kjer je ostal do konca življenja.

Njegov prostor delovanja je obsegal teritorij, velik kot cela Slovenija. Misijonaril je predvsem od oktobra do junija in pri tem prehodil, prejezdil s konjem ali prevozil z avtomobilom do 2.800 km (včasih celo več). Zakramente je podelim številnim ljudem. Velikokrat se je srečal s tamkajšnjimi indijanskimi plemeni, pa tudi z nekaterimi slovenskimi izseljenci in drugimi Evropejci.

Savus

Foto: JP


 

Isti avtor