Skladbe kot so Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions in druge bodo skozi interpretacije Jazz Punt Big Banda, Tanje Srednik ter Jaše Šabana z jazzovskim duhom presenetile marsikaterega poslušalca.

V četrtek, 22. junija, bodo na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje odmevali ritmi legendarne rock skupine Queen v jazzovski preobleki. O celotnem procesu preobražanja rock skladb v jazzovsko preobleko in bogatenju skladb s solističnimi vložki bodo pred koncertom spregovorili Tanja Srednik, Matija Mlakar ter Jaša Šaban, v pogovoru z muzikologinjo Nino Novak pa se bodo med drugim dotaknili še načinov popularizacije jazzovske glasbe med splošnim občinstvom in lastne razvojne poti na področju glasbe.

Dogodek je del koncertno-pogovornega cikla Večeri swinga, jazza in popevke, ki na Poletni oder II postavlja najvidnejše slovenske glasbene ustvarjalce, katerih delovanje izhaja iz jazzovske glasbe, četudi to združujejo s splošnemu poslušalstvu izjemno ljubima swingom ter popevkami. Pogovore s posameznimi gosti bo vodila rojena Trboveljčanka Nina Novak, univerzitetna diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka, urednica in književnica, ki je tudi zasnovala Večere swinga, jazza in popevke.

Objavljamo kratek pogovor o Večerih swinga, jazza in popevke z Nino Novak.

Kakšni večeri čakajo poslušalce?

Prvič letos bomo pripravili večere swinga, jazza in popevke v okviru Poletnega odra, ki bo potekal na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje. Gre za koncertno pogovorne večere, ki predstavljajo format (pogovor o glasbi in koncert op.p.), s katerim se ukvarjam zadnjih deset let. Ljudje so se vedno pogovarjali o glasbi, pa naj gre za čutnost, torej za to, kaj nekomu kakšna glasba da, kaj mu pomeni, kaj ob njej čuti, ali za glasbeno teorijo oziroma za to, kako je glasba strukturirana. Posebnost mojega delovanja je morda ta, da se osredotočam na vzgojo občinstva. Glasbeno teorijo skušam zajeti na zelo mehek, poljuden način. Ljudem podajam zgodbe iz ozadja, da slišano lažje razumejo, kljub vsemu pa so emocije seveda še vedno najpomembnejši element glasbe.

Kakšni pogovori se nam obetajo?

Svojo vlogo glasbene kritičarke dojemam kot povezovalni člen, most med glasbeniki in poslušalci. Zdi se, da tega manjka. Publiko je namreč treba vzgojiti. Ker govorimo o kulturi, ne show businessu, gre za proces, ki traja leta, včasih tudi desetletja. Rezultati so boljši tam, kjer to počnejo daljše obdobje, kjer se poslušalstvu ponujajo  sprva lahkotnejše, zatem zahtevnejše vsebine.

V Sloveniji imamo nekaj zelo močnih tovrstnih središč, sem pa vesela, da se bo sedaj prvič nekaj takega zgodilo tudi v Trbovljah. Sicer ta format mnogi poznajo iz oddaje Izza odra z Branetom Rončelom, zaradi katerega so številni začeli poslušati jazz in navsezadnje tudi postali jazz glasbeniki, a skušam sama koncept nadgraditi, zato  poslušalcem vnaprej pojasnimo, kaj bodo slišali, obenem pa glasbo umeščamo v širši družbeno-kulturni prostor, kar je izredno uspešno.

Kako ste izbirali izvajalce, goste?

Vsi gostje so preverjeni. Gre izključno za glasbenike, s katerimi sem v preteklosti že sodelovala, program pa je oblikovan zelo premišljeno. Tudi zaradi tega, ker tovrstnih dogodkov v Zasavju, vsekakor pa v Trbovljah, doslej še ni bilo.

Kdaj pričnete?

Jutri, v četrtek, bomo pričeli s širšemu občinstvu prijaznim programom Jazz Punt Big Banda iz Tolmina v družbi dveh energičnih, izjemno čistih vokalistov Tanje Srednik in Jaše Šabana. Zasedbo sicer sestavljajo amaterski glasbeniki, vendar je ta osvojil dve nagradi na mednarodnih tekmovanjih v tujini, saj pod vodstvom Matije Mlakarja zares dobro delajo. Predstavili se bodo s programom skupine Queen, zaradi česar se obeta rock na jazzovski način. Torej s solističnimi vložki in improvizacijo, ki je del jazzovskega glasbenega izraza. Je pa Jazz Punt Big Band že od prej znan po tematskih koncertih in avtorskih aranžmajih skladb skupine The Beatles ter Kraftwerk.

Kaj pa drugi večeri?

Naslednjič se srečamo čez dva tedna, ko bomo odšli na ulice Pariza tridesetih in štiridesetih let. Takrat bo v ospredju swing glasba, kar pomeni, da se obeta plesni večer. Verjamem, da se bo v njem marsikdo našel. Zatem postopoma, kar se zahtevnosti tiče, rastemo dokler ne pridemo do zadnjega dneva avgusta, ko bo s svojo zasedbo nastopil Tadej Tomšič, dolgoletni dirigent in aranžer Big banda RTV Slovenija. Vsekakor nas čakajo vrhunski večeri z izjemnimi glasbeniki.

MP

Foto: Jože Požrl (Jazz Punt Big Band), Urška Lukovnjak (Nina Novak)